E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15091
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
4
4

Pensijai ieskaita stāža periodus atbilstoši likuma prasībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2018
Juris

1969. gadā beidzu arodskolu, kurā mācījos veselus 2 gadus. Pēc tā laika likumiem arodskola tika skaitīta darba stāžā. Bet 1996. gadā likumu palaboja. Arodskolu skaita darba stāžā, bet pēc vidējās izglītības iegūšanas. Tātad šim likumam ir pirms 27 gadiem esošs spēks? Otrs jautājums: vai 4 gadu darba periodu par krāsotāju var attiecināt uz darbu kaitīgos darba apstākļos?

A
atbild:
30. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz vecuma pensiju nosaka, piešķir un aprēķina pēc pašreiz spēkā esošā likuma “Par valsts pensijām”. Tajā noteikts, ka apdrošināšanas stāžā līdz 1990. gada 31. decembrim tiek ieskaitīts arī mācību laiks augstākajās mācību iestādēs, kā arī citās mācību iestādēs pēc vidējās izglītības iegūšanas.

Tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu smagos un kaitīgos darba apstākļos ir tām personām, kuras strādājušas darbos un profesijās, kas iekļautas Ražotņu, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstos Nr. 1 un Nr. 2. (PSRS Ministru Padomes 1956. gada 22. augusta dokuments – lēmums Nr. 1173). Šajos sarakstos ir uzskaitītas profesijas, norādītas darbavietas, šo darbavietu raksturojums u. c. nosacījumi, kas nepieciešami, lai noteiktu attiecīgajā profesijā strādājošā veiktā darba atbilstību darbam, kas dod tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem.

Ko no Jūsu darba dzīves periodiem ieskaita pensijas stāžā, Jums jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā, jo pensiju piešķir un aprēķina katram cilvēkam individuāli, pamatojoties uz konkrēta cilvēka dokumentiem un likumā noteikto.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas