E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15088
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Sociālā apdrošināšana un sociālā palīdzība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2018
daina

Sveicināti! Man ir divi jautājumi.


  1. Mans dēls ir 1. grupas invalīds jau no 2011. gada. Vai viņam ir obligāta valsts sociālā apdrošināšana kopā ar invaliditātes grupas piešķiršanu? Un, ja ir, no kādas iestādes varētu dabūt izziņu par laika posmu no… līdz?

  2. Par sociālajiem pabalstiem. Dēls tagad dzīvo Ogrē, saņem invaliditātes pensiju par 1. grupu 85 eiro un vēl transporta naudu divreiz gadā, un tie ir visi viņa ieņēmumi. Viņam ir piešķirts arī trūcīgā statuss un brīvpusdienas. Sakiet, uz kādiem vēl sociālajiem pabalstiem viņš varētu pretendēt, ja viņa pensija pat nesasniedz valstī noteikto GMI? 

Paldies par atbildēm!

A
atbild:
26. septembrī, 2018

Atbildot uz pirmo jautājumu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Iveta Daine informē: “Izziņu par apdrošināšanas iemaksām var pieprasīt portālā “www.latvija.lv”, izvēloties e-pakalpojumu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”, vai arī gūt, ierodoties klātienē VSAA nodaļā.

Sociālajai apdrošināšanai ir pakļauti:

  • visi 15 gadu vecumu sasniegušie darba ņēmēji;
  • pašnodarbinātie;
  • personas, kuras kopj bērnu vecumā līdz 1,5 gadiem un saņem vecāku vai bērna kopšanas pabalstu;
  • personas, kuras saņem atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi;
  • personas, kuras saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu (no 01.01.2018.);
  • personas, kuras saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu;
  • personas, kuras saņem bezdarbnieka pabalstu;
  • personas, kuras saņem maternitātes, paternitātes vai slimības pabalstu;
  • nestrādājoši invalīdi;
  • personas, kuru laulātais pilda diplomātisko un konsulāro dienestu ārvalstīs un kuras uzturas attiecīgajā ārvalstī kā diplomātisko un konsulāro dienestu pildošas personas laulātais;
  • personas, kuras atrodas attiecīgajā ārvalstī dienestu pildoša karavīra laulātā statusā, izņemot gadījumu, kad karavīrs piedalās militārajā operācijā, militārajās mācībās, manevros vai atrodas komandējumā;
  • personas, kuras atrodas attiecīgajā ārvalstī dienestu pildoša karavīra laulātā statusā, izņemot gadījumu, kad karavīrs piedalās militārajā operācijā, militārajās mācībās, manevros vai atrodas komandējumā;
  • personas, kuras veic algotos pagaidu sabiedriskos darbus.”

Kas attiecas uz sociālajiem pabalstiem, tos piešķir pašvaldības sociālais dienests. 

Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9. panta pirmajā daļā noteikto pašvaldībai, kuras teritorijā cilvēks reģistrējis savu pamatdzīvesvietu, ir pienākums nodrošināt iespēju saņemt tā vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību.

Lai piešķirtu sociālos pabalstus, sociālais dienests izvērtē ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam.

Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu paredz, ka ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro.

Garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta apmērs šogad ir 53 eiro, un tas ir pabalsts tieši šī – garantētā minimālā – ienākuma nodrošināšanai. Katras pašvaldības dome ir tiesīga atsevišķām iedzīvotāju grupām noteikt augstāku garantēto minimālo ienākumu līmeni. Kāds tas ir Jūsu pašvaldībā, jājautā savā sociālajā dienestā.

GMI pabalsts nav vienīgais veids, kādā pašvaldība var sniegt atbalstu trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Tas var būt arī veselības pabalsts, dzīvokļa pabalsts, dažādas atlaides. Par palīdzības iespējām jāuzzina savā sociālajā dienestā, jo pašvaldībās tās atšķiras. Proti, palīdzības apmēru, kārtību un kritērijus, saskaņā ar kuriem iedzīvotāji ir tiesīgi to saņemt, nosaka pašvaldības saistošajos noteikumos.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas