E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15071
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vekseļu protests pie notāra

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2018
Valērija

Labdien! Gribēju precizēt par vekseļiem. Tika sastādīts vekseļa protests pie notāra. Notārs saka, ka uzaicinājumu izpildīt parādsaistības veica, zvanot pa telefonu. Ja tā nav taisnība un to var pierādīt, vai var uzskatīt, ka protests izdarīts nelikumīgi? Vai aicinājumam obligāti bija jābūt? Kā tas maina situāciju?

A
atbild:
03. oktobrī, 2018
Latvijas notārs
Sandra Jakušenoka, zvērināta notāre

Vekseļu protestu zvērināts notārs izdara, vadoties pēc Vekseļu likuma prasībām, un saskaņā ar to notārs, kuram protesta izdarīšanai iesniegts vekselis, mutiski vai rakstiski uzaicina personas, uz kurām protests attiecas, izpildīt savas saistības pēc vekseļa. Uzaicinājums izpildīt vekseļa saistības var tikt nodots arī telefoniski.

Ja saistības pēc vekseļa nav nokārtotas, tad notāram jāsastāda protesta akts. Protesta aktu noformē atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem (Nr. 559 “Noteikumi par vekseļa protesta akta paraugiem”). Vekseļa protestā norāda arī, kad un kādā veidā (rakstiski (nododot paziņojumu personiski, pa pastu vai elektroniski, apliecinātu ar drošu elektronisko parakstu) vai mutiski (pa tālruni, personiski)) izdarīts uzaicinājums nokārtot saistības pēc vekseļa, un atzīmē, ka uzaicinājumam nav panākumu.

Vai šāds uzaicinājums telefoniski ir izdarīts, var pārbaudīt pēc izejošo zvanu saraksta. Ja tiek pierādīts, ka zvērināts notārs uzaicinājumu nav izdarījis, tad jārisina jautājums par notāra atbildību. Uzaicinājums jāizdara obligāti, bet šeit jāņem vērā, ka vekseļa protestu notārs izdara arī tad, ja uzaicinājumam nav panākumu, proti – ja adresātu nevar sazvanīt vai adresāts nav satiekams, jo saskaņā ar Vekseļu likumu protests jāizdara nākamajā dienā, kas seko dienai, kad izdarīts uzaicinājums. Savukārt vekselis protestam jāiesniedz ne vēlāk kā dienu pirms dienas, kas paredzēta kā pēdējā diena protesta izdarīšanai. Vienkāršojot – notāram darbībām ar vekseļa protestu ir divas dienas: dienā, kad iesniedz vekseli protestam, notārs uzaicina personas, uz kurām vekselis attiecas, izpildīt savu saistību, un nākamajā dienā pēc uzaicinājuma taisa vekseļa protestu neatkarīgi no tā, vai ir izdevies uzaicinājumu nodot.

Ja jautājums uzdots tādēļ, ka zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis noraidījis pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu, tad jāņem vērā, ka vekseļa protesta taisīšana jānošķir no pieteikuma par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu iesniegšanas tiesā. Saskaņā ar Civilprocesa likumu pieteikumam pievieno pierādījumus par brīdinājuma izsniegšanu parādniekam, ja no likuma neizriet, ka šāds brīdinājums nav nepieciešams. Ar to saprotams brīdinājums par pieteikuma iesniegšanu tiesā, kas ir atsevišķa darbība. Zvērināts notārs nosūta uzaicinājumu izpildīt saistības, bet nebrīdina par pieteikuma iesniegšanu tiesā, ja vekseļa turētājs to nelūdz.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas