E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15064
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Parādniekam un piedzinējam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietas dokumentiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2018
Anna

Sveiki! Jautājums par alimentiem, mamma iesniedza papīrus par tēvu uz alimentiem jau sen, bija spriedums, ka viņam jāmaksā, bet 2009. gadā aizbraucu ar mammu uz Angliju, man tolaik bija 13 gadi. Kopš tā laika nesaņēmām neko, tagad atradu tēvu, un viņam parādās, ka ir parādā valstij, ka nemaksāja man līdz 18 gadiem. Tātad jautājums: kur palika tā nauda, kuru man piecus gadus neviens nemaksāja?

A
atbild:
21. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Visprecīzāk sniegt atbildi uz jautājumu, vai, kādā apmērā un kādā laika posmā ir veiktas valsts garantēto uzturlīdzekļus izmaksas uz Jūsu mātes kontu, sniegs Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, pārbaudot konkrētos personas datus. Informējam, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums paredz, ka uzturlīdzekļu izmaksas tiek pārtrauktas, ja iesniedzējs izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī.

Savukārt precīzu informāciju par uzturlīdzekļu parādu un piedziņas procesu var saņemt, vēršoties pie zvērināta tiesu izpildītāja, kura lietvedībā atrodas konkrētā izpildu lieta. Ministru kabineta noteikumu Nr. 202 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību” V nodaļā ir noteikta kārtība, kādā tiesu izpildītājs nodrošina informācijas izsniegšanu un iepazīšanos ar izpildu lietvedībā esošajiem dokumentiem gan piedzinējam, gan pašam parādniekam.

Tā kā situācijas izklāsts liecina, ka pirms došanās uz pastāvīgu dzīvi Anglijā Jūsu māte bija vērsusies ar iesniegumu pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu (tas ir viens no priekšnoteikumiem, lai saņemtu valsts garantētos uzturlīdzekļus no fonda, ja pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus ir noteikts ar tiesas spriedumu), un pēc tam Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, tas nozīmē, ka konkrētajā zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā esošajā izpildu lietā, iespējams, joprojām ir divi piedzinēji – fonda administrācija par tās izmaksātajiem uzturlīdzekļiem un bērna māte – par uzturlīdzekļu parāda piedziņu, kur katrs no viņiem piedzen viņiem pienākošos naudas līdzekļus no parādnieka. Fonda administrācija piedzen uzturlīdzekļus, kas izmaksāti no fonda, savukārt bērna māte piedzen uzturlīdzekļu parādu par laiku, pirms tika uzsākta uzturlīdzekļu izmaksa no fonda, un par laiku pēc izmaksu no fonda pārtraukšanas.

Jāuzsver, ka tiesas spriedumam ir likuma spēks. Ja tas Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā nav ticis pārsūdzēts, tas bija obligāts un izpildāms līdz sprieduma nolemjošajā daļā noteiktajam laikam, kas uzturlīdzekļu piedziņas lietās visbiežāk ir bērna pilngadības sasniegšanas brīdis. Ja tas netiek pildīts, izveidojas uzturlīdzekļu parāds.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas