E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15035
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Atlaišanas pabalsta izmaksai svarīgs ir uzteikuma pamatojums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2018
Violeta

Man ir 61 gads. Nevēlos vairs turpināt darbu. Vai man pienākas atlaišanas pabalsts, ja pamatojums tam ir sasniegtais vecums?

A
atbild:
15. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Var pieļaut, ka Jūsu doma ir par priekšlaicīgu pensionēšanos. Šogad vecuma pensijā var doties, sasniedzot 63 gadu un trīs mēnešu vecumu. Šobrīd priekšlaicīgi pensionēties var divus gadus pirms īstā pensionēšanās vecuma.

Darba likuma izpratnē atlaišanas pabalsta piešķiršana ir saistīta ar pamatojumu, kāds ir norādīts uzteikumā. To paredz Darba likuma 112. pants.  

Praksē atlaišanas pabalsta izmaksa galvenokārt notiek, ja uzteikumu rosina darba devējs, pamatojumā norādot 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteikto gadījumu.

Ja uzteikumu iesniedz darbinieks, tad Darba likuma 100. panta piektajā daļā sniegtais pamatojums ir vienīgais, kas paredz tiesības darbiniekam saņemt atlaišanas pabalstu. Jāņem vērā, ka šis likuma punkts nozīmē kādu svarīgu iemeslu, par kādu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas ir pamatojams ar tikumības un taisnprātības apsvērumiem.

Tādējādi, ja savā uzteikumā kā iemeslu norādīsiet sasniegto vecumu, jārēķinās, ka darba devējam tas neuzliks pienākumu izmaksāt Jums atlaišanas pabalstu.

Jums var ieteikt uzzināt, vai Jūsu uzņēmumā ir pieņemti tā sauktie iekšējie normatīvie akti, piemēram, koplīgums vai sociālo garantiju nolikums, kas var paredzēt atlaišanas pabalsta izmaksu citās situācijās, nekā noteikts Darba likumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas