E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15029
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Atvaļinājumu grafiks – pušu vēlmju un iespēju saskaņojuma rezultāts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2018
Andris

Labdien! Vai darba devējs drīkst vienpersoniski izveidot atvaļinājumu grafiku saviem darbiniekiem, ja darbiniekiem nav pārstāvju (nav, ar ko konsultēties)? Vai, šādi rīkojoties, netiks pārkāpts Darba likuma 150. pants?

A
atbild:
15. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieku pārstāvniecības izveidi darbinieku interešu aizstāvībai, ja ir nodarbināti pieci vai vairāk darbinieku, nosaka Darba likuma 10. pants. Lai to izdarītu, ir jāsasauc darbinieku sapulce, pārstāvjus izvirzot un ievēlot. Par to parasti uzņēmumā atbild personāla vadītājs.

Ja uzņēmumā tiek izstrādāts atvaļinājumu grafiks un to primāri izdara darba devējs, tad pirms šī grafika apstiprināšanas tas ir ar darbinieku pārstāvjiem (piemēram, nodaļu vadītājiem) vai visiem darbiniekiem jāsaskaņo. Princips – cilvēkiem ir jābūt informētiem. Saskaņoto atvaļinājumu grafiku darba devējs var mainīt, ņemot vērā darba gaitu un specifiku, taču vienmēr par izmaiņām darbinieki ir laikus jāinformē. Tāda bijusi likumdevēja griba – abu pušu vēlmju un iespēju saskaņošana, nepārkāpjot vienlīdzības principu.

Nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu ir darba devēja interese un pienākums. Tāpēc ne vienmēr darba devējam, piešķirot atvaļinājumu, ir iespējams pilnībā ņemt vērā visu darbinieku vēlmes. Piemēram, ja ražošanas uzņēmumā tā darbība tehnisku vai profilaktisku iemeslu dēļ ir pārtraucama uz trim nedēļām, tad darba devējs var piešķirt visiem darbiniekiem šajā situācijā atvaļinājumu, ne īpaši ņemot vērā, ka darbinieki to nevēlas.  Šī ir īpaša situācija, kad atvaļinājums tiek piešķirts visiem vienlaikus un tiesiskums ir ievērots. Turklāt Darba likumā ir noteiktas vairākas darbinieku kategorijas, kam atvaļinājums piešķirams vasarā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas