E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15028
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
4
2
4

Ja ar apsaimniekošanas maksu mājas remontiem nepietiek

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2018
Jolanta K.

Sveicināti! Dzīvojamai mājai ir nepieciešams remonts: jumtam, fasādei un pamatam. Mājai piedāvā veikt renovāciju, bet vairāk nekā puse iedzīvotāju nepiekrīt, jo renovācija izmaksā ļoti dārgi. Kā varētu atrast finansiālu risinājumu? Mēs taču katru mēnesi maksājam mājas apsaimniekošanas maksu namu pārvaldei. Kāpēc nevar veikt remontdarbus no tās naudas? Kāpēc mājas iedzīvotājiem vēl jāapmaksā mājas remonts?

A
atbild:
31. augustā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Vispirms būtu jāzina, cik liela ir apsaimniekošanas maksa Jūsu mājai, vai ir izveidots uzkrājuma fonds mājas remontiem. Svarīgi arī tas, vai dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši dzīvojamo māju savā valdījumā, uzņemoties atbildību par kopīpašuma daļas (kurā tieši iekļaujas Jūsu minētais jumts, fasāde, ēkas pamati) uzturēšanu. Ja māja nav pārņemta īpašnieku valdījumā, ieteicams iepazīties ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Šis normatīvais akts dos priekšstatu par to, kā veidojas maksa par dzīvokļu īpašnieku valdījumā nepārņemtas dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Par dzīvokļu īpašnieku tiesībām, ja viņi māju nav pārņēmuši savā valdījumā, izklāstīts arī LV portāla skaidrojumā “Dzīvokļu īpašnieku tiesības, ja māja nav pārņemta viņu valdījumā”.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē šādi: “Mājas remontam nepieciešamie naudas līdzekļi acīmredzot ir daudz lielāki nekā tie, kas ir pārvaldnieka rīcībā. Lai remontus veiktu, dzīvokļu īpašniekiem ir jāmaksā papildus, veidojot īpašu uzkrājuma fondu. Dzīvokļa īpašniekam ir jānoskaidro, cik liels mājai ir šis rezerves uzkrājums. Papildu maksa remontiem katrā mājā ir atšķirīga – atkarībā no tā, kādus darbus dzīvokļu īpašnieki vai pārvaldnieks ir ieplānojis.

Ja ēkas tehniskās apsekošanas atzinumā ir secināts, ka nepieciešami papildu remonti, lai novērstu avārijas stāvokli mājā, pārvaldnieks aprēķina tam nepieciešamo izdevumu apmēru un nosaka papildu maksu. Šādi maksājumi nepieciešami tad, ja ar tagadējo finansējumu tēriņus nevar nosegt. Piemēram, mājas kontā ar apsaimniekošanas maksu uzkrāti 1000 eiro, bet jumta remontam nepieciešama piecreiz lielāka summa. Tad dzīvokļu īpašniekiem attiecīgi ir jāmaksā vairāk.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas