E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15021
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
5
5

Bērnudārza prasība pēc pilnvaras vecmāmiņai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2018
Kristīne

Labdien! Līdz šim manus pirmsskolas vecuma bērnus (4 gadi un 6 gadi) no bērnudārziņa varēja izņemt gan vecmāmiņa (mana māte), gan bērnu krusttēvs (mans brālis). Uzsākot bērnudārziņa gaitas, par to tika uzrakstīts iesniegums pirmsskolas iestādes vadībai. Taču drīzumā pirmsskolas iestāde šādos gadījumos plāno pieprasīt pilnvaru. Vai pilnvarai jābūt notariāli apstiprinātai? Cik saprotu, pilnvarā varu noteikt konkrētas darbības, kādām pilnvaroju konkrētās personas (katrai personai sava pilnvara?), – izņemt bērnu no pirmsskolas iestādes, apmeklēt ārstu u. tml.

A
atbild:
21. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 177. pantā noteikts, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Vecākiem ir jārūpējas par bērna drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu. Arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikts, ka vecāki ir bērna dabiskie aizbildņi (likumiskie pārstāvji). Tāpat noteikts, ka vecākiem vai personām, kuru aprūpē bērns nodots, jānodrošina, ka viņu prombūtnes laikā bērns līdz septiņu gadu vecumam atrodas uzticamas personas klātbūtnē vai pie bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja.

Normatīvajā regulējuma nav precizēts, kā pirmsskolas izglītības iestādes darbinieks pārliecinās, ka persona, kas ir atnākusi izņemt bērnu, ir bērnu vecākiem uzticama persona. Tas nozīmē, ka nav obligāti nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara un vecāki joprojām var iesniegt pirmsskolas iestādei iesniegumu par to, kura vai kuras personas ir tiesīgas vecāku prombūtnē pavadīt bērnu no pirmsskolas uz mājām. Vienlaikus, kā LV portālam norādīja Izglītības kvalitātes valsts dienests, pirmsskolas iestādes tiek regulāri aicinātas izturēties pret bērnu drošību atbildīgāk un bez šī rakstiskā vecāku gribas apliecinājuma bērnu personām neuzticēt.

Ministru kabineta noteikumu Nr.1338 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” 6. punkts paredz, ka pirmsskolas iestādei ir jānosaka iekšējās kārtības noteikumos jautājumi, kurus tā uzskata par būtiskiem. Tātad, ja pirmsskolas vadība ir mainījusi nostāju pret šo jautājumu un turpmāk lūdz nodrošināt pilnvaru, tikai pati pirmsskolas vadība Jums varēs precizēt, kāda veida pilnvara būtu nepieciešama, lai arī turpmāk vecmāmiņa vai kāda cita ģimenei uzticama persona varētu izņemt bērnus no dārziņa.

Ja tomēr nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara, tajā var ļoti detalizēti noteikt, kādas darbības pilnvarotā persona ir pilnvarota veikt. Tāpat pilnvara var būt izdota vienai personai, bet tajā norādītās darbības var uzdot pildīt arī vairākām personām, piemēram, vecmammai gan no mātes puses, gan no tēva puses. Detalizētāk, ko konkrētā gadījumā var iekļaut pilnvarā, izskaidros zvērināts notārs.

Iespējams, noderīgu informāciju līdzīgām dzīves situācijām atradīsiet LV portāla skaidrojumā par pilnvaru vecmāmiņai bērna pārstāvniecībai vecāku prombūtnes laikā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas