E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15019
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vienošanās par darba tiesisko attiecību izbeigšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2018
Kristìne

Par darba izbeigšanu. Mana situācija ir sekojoša. Kafejnīcā strādāju, kopš to atvēra, 4 mēnešus. Piezvanīju no rīta, savlaicīgi paziņoju, ka ņemu slimības lapu (B), un man atbildēja – izvēle ir tava, ja tagad ņemu slimības lapu, tad kafejnīcu slēdz ciet pavisam. Uz to atbildēju, ka bērns ir slims un ņemu lapu. Kafejnīca ir slēgta visu nedēļu, un priekšniece paziņoja – tikko noslēgs slimības lapu, lai eju parakstīt abpusējo vienošanos par darba līguma beigšanu. Vai tas ir pareizi? Kas man jāzina šādā gadījumā? Kafejnīca ir slēgta, vai nav jābūt kompensācijai?

A
atbild:
14. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uzteikt darba līgumu var abas puses – gan darbinieks, gan darba devējs. Abām pusēm sava griba ir jāizsaka rakstveidā. Turklāt darba devējam atbilstoši Darba likuma 101. pantam ir jānorāda uzteikuma pamatojums. Bērna slimība, kas nepārsniedz sešu mēnešu periodu, nevar būt par pamatu darba devēja uzteikumam.

Cits likumīgs darba tiesisko attiecību izbeigšanas pamats ir abpusēja vienošanās. Ja darba devējs rosina izbeigt darba tiesiskās attiecības, pusēm vienojoties, šī vienošanās ir jāsagatavo rakstveidā. Vienošanās ir abu pušu brīvi izteiktas gribas apstiprinājums, kuru paraksta abas puses. 

Parakstot abpusēju vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ( atbilstoši Darba likuma 114. pantam), Jums nepienāksies atlaišanas pabalsts. Dienā, ar kuru vienošanās stājas spēkā, Jums ir jāsaņem no darba devēja darba samaksa par pēdējo nostrādāto posmu, kā arī neizmantotā atvaļinājuma kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam. Viens darba attiecību mēnesis dod tiesības uz 1,67 atvaļinājuma dienām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas