E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15017
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ceļa servitūts un būvgruži uz lauksaimniecības zemes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2018
Rita

Man pieder zemes gabals, kuram ir ceļa servitūts par labu kaimiņam. Tās ir pār manu lauksaimniecības zemi iebrauktas pēdas, lai kaimiņš ar tehniku varētu piekļūt savam laukam. Pēdējā laikā kaimiņš uz šī ceļa sāk izbērt būvgružus – šīferi, betona gabalus u. c. Ar mani nekas nav saskaņots. Kā man reaģēt, jo nevēlos, ka manā lauksaimniecības zemē tiek izbērti celtniecības atkritumi un veikti citi “ceļa uzlabošanas darbi” bez manas piekrišanas. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
14. augustā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Katram, kam pieder servitūta tiesība, jāizlieto tā taisnprātīgi, iespējami saudzējot cita īpašuma tiesību. Atbilstoši Civillikuma 1151. panta regulējumam ceļš ir jāuztur servitūta lietotājam. Līdz ar to lietotājam ir pienākums uzturēt ceļu kārtībā. Ja viņš to nedara, zemes īpašnieks var celt pret servitūta izlietotāju prasību tiesā.

Lai apturētu ceļa bojāšanu un fiksētu radītos zaudējumus, var rakstīt iesniegumu pašvaldībai un aicināt pašvaldības policiju, lai tā protokola veidā fiksē ceļa stāvokli un, iespējams, vainīgos soda administratīvi. Ja tas neizdodas, domstarpības par servitūta ceļa uzturēšanu ir risināmas tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas