E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15015
Lasīšanai: 2 minūtes

Individuāls tiesību strīds sākotnēji risināms pārrunu ceļā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2018
Juris

Strādāju VAS ar summēto darba laiku. Nesen no darba tika atlaists darbinieks, kas veica funkcijas, kuras tagad ir sadalītas citas funkcijas pildošo darbinieku starpā. Tā kā šo darbinieku darba apjoms, pēc darba devēja domām, jau sen ir samazinājies, jaunās funkcijas tika ievestas “pēc fakta”, t.i., neinformējot par izmaiņām darba samaksā un bez (darbinieku parakstītām) izmaiņām darba līgumos. Faktiski notika darba apjoma palielināšana (laika ziņā) bez attiecīgām izmaiņām darba samaksā. Vai šādu neapmaksātu darbu var uzskatīt par piespiedu darbu un atteikties no tā izpildes vai vispār neierasties darbā, kamēr darba devējs nav rakstiski informējis, ka tas tiks apmaksāts vai kādēļ tas netiks apmaksāts? Vai var nepildīt ierastās darba funkcijas, lai iekļautos apmaksātajā darba laikā?

A
atbild:
09. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu sniegtais situācijas apraksts ļauj pieņemt, ka ir izveidojies individuālais tiesību strīds starp Jums kā darbinieku un darba devēju. Šādas situācijas ir risināmas pārrunu ceļā uz vietas uzņēmumā vai sekundāri tiesā.

Darba likuma 97. pantā ir teikts, ka darba līgumu var grozīt, darba devējam un darbiniekam vienojoties. Tas nozīmē, ka ne tikai darba devējs ir aktīvā puse, kas var rosināt izmaiņas darba līgumā. To pārrunās, pamatojot ar faktiem, nepieciešamību un savu priekšlikumu, var rosināt arī darbinieks.

Attiecībā uz piespiedu darbu ir sakāms, ka tas ir viens no kriminālsodiem, kas Latvijā tika ieviests 1999. gadā. Jūsu situācija uz piespiedu darbu, visticamāk, nav attiecināma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas