E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15014
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Pabalsti pēc bērna 1,5 gadu vecuma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2018
Dagnija

Kādus sociālās apdrošināšanas pabalstus var saņemt nodarbināta persona, kura izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, bet bērns ir vecāks par 1,5 gadiem, kad vecāku pabalstu vairs neizmaksā (iepriekš bērna kopšanas atvaļinājums nav izmantots)?

A
atbild:
09. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pēc bērna pusotra gada vecuma īpaši noteiktu sociālās apdrošināšanas pabalstu par bērnu nav. Nodarbinātajam ir tiesības uz slimības pabalstu (to maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra no bērna slimības 1. dienas līdz 14. dienai). Taču bērna kopšanas atvaļinājuma laikā slimības pabalstu nemaksā.

Tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu saskaņā ar Darba likumu ir līdz bērna 8 gadu vecumam. Šo atvaļinājumu var izņemt arī pa daļām.

Bērna kopšanas atvaļinājums ar vecāku pabalstu saistīts vien tādējādi, ka strādājošam vecākam (tātad neatrodas bērna košanas atvaļinājumā) izmaksā 30% no aprēķinātā pabalsta; ja vecāks nestrādā (atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), vecāku pabalstu izmaksā pilnā apmērā.

Tātad vecāku pabalsta saņemšanas laiks var nesakrist ar darbā paņemtā bērna kopšanas atvaļinājuma laiku. Taču vecāku pabalstu maksā vai nu līdz bērna 1 gada vecumam, vai arī līdz 1,5 gadu vecumam (kādu periodu vecāki izvēlējušies).

No bērna 1,5 gadu līdz 2 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 42,69 eiro mēnesī. Tas ir valsts sociālais pabalsts.

No bērna viena gada vecuma maksā ģimenes valsts pabalstu. Tā apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē: par pirmo bērnu pabalsts ir 11,38 eiro mēnesī, par otro bērnu 22,76 eiro. Ja ir divi bērni, papildus ir 10 eiro piemaksa. Ja vairāk bērnu – piemaksa lielāka.

Informācija par pabalstiem vecākiem atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas