E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15007
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kapitāla nodoklis par vienīgā īpašuma pārdošanas darījumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2018
Nelli

Labdien! Vīram pieder nekustamais īpašums (NĪ), kas bija saņemts kā dāvinājums no vecākiem, un šobrīd mums ir kopējais hipotekārais kredīts (iegūts laulības laikā) uz citu nekustamo īpašumu. Zemesgrāmatā vīrs ir ierakstīts kā īpašnieks abiem dzīvokļiem, bet mums ir kopējas saistības pret banku attiecībā uz otro NĪ. Vīrs nav deklarēts nevienā no dzīvokļiem.

Ja es (sieva) paņemtu vēl vienu hipotekāro kredītu uz sava vārda un zemesgrāmatā ierakstītu sevi kā īpašnieci un deklarētos tajā NĪ, pēc 5 gadiem pārdotu šo NĪ, – vai man jāmaksā IIN nodoklis par pārdošanas NĪ darījumu pēc 5 gadiem? Vai NĪ iegādes darījums tiktu uzskaitīts kā vienīgā NĪ iegāde uz mana vārda? Paldies!

A
atbild:
09. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% starpībai, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Likumā ir noteikti daži gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, ja pārdod nekustamo īpašumu, kas:

  • īpašumā ir vairāk nekā 60 mēnešus un vismaz 12 mēnešus šajā periodā līdz pārdošanas dienai ir deklarētā dzīvesvieta;
  • īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir vienīgais īpašums;
  • ir vienīgais nekustamais īpašums, no kura gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tātad, ja īpašumi ir reģistrēti zemesgrāmatā uz vīra vārda, tikai viņš arī ir īpašnieks.

Saskaņā ar pašreizējo likuma regulējumu, pārdodot tagad nopirktu un zemesgrāmatā reģistrētu īpašumu pēc pieciem gadiem, nodoklis Jums nebūs jāmaksā, jo būs atbilstība pirmajiem diviem kritērijiem. Pietiek ar vienu. Jāpiebilst, ka laika gaitā ir jāpievērš uzmanība tam, vai kāda norma likumā netiek mainīta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas