E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14993
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Ja pārdod īpašuma daļu, kas neietver dzīvojamo ēku, ienākumu apliek ar nodokli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2018
Tomass

Labdien! Man pieder nekustamais īpašums – viensēta ar 17 ha kopplatību (12,5 ha lauksaimniecības zemes un 4,5 ha meža) un māja. Vienīgā deklarētā dzīvesvieta no deviņdesmitajiem gadiem. Īpašumu vēlos pārdot. Nevaru atrast pircēju visam īpašumam, bet ir, kas pērk pa daļām. Kas notiek ar nodokļa aplikšanu, ja es pārdodu zemi, māju un mežu atsevišķi? Ir jauns īpašums, māja, pašu celta, kura šogad reģistrēta zemesgrāmatā, un plānoju nopirkt papildus zemi pie mājas.

A
atbild:
17. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (20%) kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Ar nodokli apliek summu, kas ir starpība starp gūto ienākumu un īpašuma iegādes vērtību.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti daži gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā. Tas ir tad, ja pārdod nekustamo īpašumu, kas:

  • īpašumā ir vairāk nekā 60 mēnešus un vismaz 12 mēnešus šajā periodā līdz pārdošanas dienai ir deklarētā dzīvesvieta;
  • īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir vienīgais īpašums;
  • ir vienīgais nekustamais īpašums, no kura gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Jūsu gadījumā varētu būt piemērojams pirmais kritērijs. Taču, ja pārdod nekustamā īpašuma daļu, kas neietver dzīvojamo ēku, ienākumu no šāda nekustamā īpašuma daļas pārdošanas apliek ar nodokli. Tātad, ja pārdosiet no kopējā īpašuma atdalītus īpašumus, par ienākumiem, kas gūti no atdalītās zemes un meža pārdošanas ienākuma, būs jāmaksā nodoklis. Ja pārdosiet māju, tiks ņemts vērā deklarēšanas fakts. Līdz ar to šai daļai varētu būt nodokļa atbrīvojums.

Iegādes vērtība katrai daļai tiek noteikta proporcionāli.

Nodokļa atbrīvojums likumā paredzēts arī tad, ja pārdod lauksaimniecības zemi. Tādā gadījumā pircējam ir jāatbilst virknei kritēriju, kas noteikti likumā, tajā skaitā – īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks u. c.

Pārdodot nekustamo īpašumu vai īpašumus, par nodokļa piemērošanu individuālā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas