E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14977
Lasīšanai: 3 minūtes

Kāds ir minimālais apdrošināšanas periods bezdarbnieka pabalsta saņemšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2018
ilze

Strādāju no 2017. gada 11. novembra. Šobrīd ir slimības lapa jau no 18. jūnija. Slimības lapa turpinās. Pēc ārsta atzinuma, iespējams, nevarēšu savu darbu turpināt, tāpēc apsveru domu rakstīt atlūgumu. Nezinu, kā pareizi aprēķināt, vai man pienāksies bezdarbnieka pabalsts. Līdz kādam laikam man ir jānostrādā? Ja uzrakstu atlūgumu slimības lapas laikā, vai man jāatstrādā tas viens mēnesis?

A
atbild:
29. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka statusu varat iegūt, ja nestrādāsiet. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. pantā noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, šā likuma 2. panta otrajā daļā minētajai personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”); meklē darbu; ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās.

Savukārt tiesības uz bezdarbnieka pabalstu atbilstoši likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. pantā noteiktajam ir personai, kurai:

  • ir piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Darbnespējas lapas B periods arī veido sociālās apdrošināšanas periodu, slimības laikā valsts veic obligātās iemaksas par personu pensiju apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu.

Ja esat sākusi strādāt pērn novembrī, tiesību uz bezdarbnieka pabalstu nebūs, kamēr apdrošināšanas stāžs nebūs vismaz viens gads.

Atbilstoši Darba likuma 100. panta pirmajai daļai darbinieks uzteikumu iesniedz vienu mēnesi iepriekš. Likums neliedz darba ņēmējam un darba devējam vienoties par citu, īsāku, laiku. Jums ir tiesības iesniegt uzteikumu arī slimības laikā, norādot, lai slimības laiku iekļauj uzteikuma termiņā.

Tātad darbinieku var atbrīvot no darba mēnesi pēc darba uzteikuma iesniegšanas darba devējam, ja arī viņam vēl nav beigusies darbnespējas lapa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas