E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14957
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlaišanas pabalsts un tā aprēķināšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2018
Agrita Sakse

Strādāju vidusskolā par ķīmijas skolotāju un ķīmijas laboranti. Ar šī gada 31. jūliju skolas vidusskolas posms tiek likvidēts – tā pārtop par pamatskolu (es strādāju tikai vidusskolas klasēs), tādēļ esmu brīdināta par darba attiecību izbeigšanu. Tā kā esmu nostrādājusi 8 mācību gadus, saprotu, ka man pienākas atlaišanas pabalsts 2 mēnešalgu apmērā. Vai ir pareizi, ka man šo pabalstu izmaksā tikai par pedagoģisko (skolotājas darbu), bet par laboranta darba attiecību izbeigšanu pabalstu nerēķina?

A
atbild:
15. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Atlaišanas pabalsta izmaksu darba tiesisko attiecību izbeigšanas gadījumos regulē Darba likums. Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode sniedz skaidrojumu, pamatojoties uz Jūsu jautājumā izklāstīto situāciju:

Iespējams, ka viens no amatiem, kura pienākumus vidusskolā veica darbinieks, piemēram, ķīmijas laboranta amats, bija papildu darbs, kuru darbinieks veica līdztekus nolīgtajam darbam, saņemot par to atbilstošu piemaksu.

Aprēķinot atlaišanas pabalstu, kurš darbiniekam izmaksājams sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanu saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu (darbinieku skaita samazināšana), aprēķina pamatā ir mēneša vidējā izpeļņa.

Savukārt Darba likuma 75. panta pirmā daļa, kura regulē vidējās izpeļņas aprēķināšanu, nosaka, ka vidējā izpeļņa aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Ņemot vērā iepriekš minēto, vidējā izpeļņā tiks ieskaitīta izmaksātā piemaksa par papildu darbu, kuru darbinieks veica vienā amatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas