E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14949
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Mēnešus, par kuriem maksāts MUN, ieskaita pensijas apdrošināšanas stāžā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2018
Kaspars

Labdien! Jautājums par invaliditātes pensiju/pabalstu. Man ir otrās grupas invaliditāte – šobrīd saņemu pabalstu, ne invaliditātes pensiju. Cik saprotu, lai saņemtu to, ir jānostrādā vismaz 36 mēneši no vietas.
Šobrīd esmu nostrādājis 26 mēnešus. Darbā briest izmaiņas, es varētu nebūt vairs algots darbinieks, bet pašnodarbinātais mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs.
Vai, esot pašnodarbinātajam, šis stāžs turpinās, ja katru mēnesi ir ieņēmumi un katru ceturksni tiek maksāts MUN? Paldies!

A
atbild:
07. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājs ir sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs, un tas nozīmē, ka, tāpat kā visiem darba ņēmējiem, šī nodokļa maksātājam ir tiesības uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem. Ja mikrouzņēmumu nodoklis faktiski tiek samaksāts, konkrētie mēneši tiek ieskaitīti apdrošināšanas stāžā un tiek aprēķināts pensijas kapitāls (pensijas kapitāls veidojas no iemaksu objekta).

Vēl jāzina, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs ir apdrošināts visiem apdrošināšanas gadījumiem, izņemot veselības apdrošināšanu.

Mikrouzņēmumu nodokli par taksācijas perioda apgrozījumu maksā četras reizes gadā par katra ceturkšņa apgrozījumu līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas