E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14925
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Vai, šķirot laulību, var vīram lūgt atmaksāt daļu “ātro kredītu”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2018
Sintija

Labdien! Nezinu, ko iesākt, un nezinu, vai palīdzēsiet. Pirms trim gadiem noslēdzu oficiālu laulību, laulības laikā piedzima divi bērniņi, bet pie manis dzīvo arī bērns no pirmajām laulībām. Šo trīs gadu kopdzīves laikā mans vīrs finansiāli ģimeni nav atbalstījis, ir bezdarbnieks. Visus trīs gadus esmu viena pati strādājusi un gādājusi par bērniem, maksājusi par dzīvokli, komunālajiem pakalpojumiem un uzturējusi vīru. Šo trīs gadu laikā esmu ņēmusi ātros kredītus – lai, it sevišķi ziemā, varētu samaksāt rēķinus, uzturēt vīru, bērnus, bērniem zāles pirkusi, jo abi mazie, ejot uz bērnudārzu, divas dienas aizejot, pēc tam divas nedēļas gulēja mājās ar bronhītu. Ziemā lūdzos savam vīram finansiālu atbalstu, lai meklē darbu un palīdz par ģimenīti rūpēties. Tā arī nekādu atbalstu nesagaidīju. Esmu jau oficiāli iesniegusi šķiršanos, jo nevaru un negribu viena visu vilkt. Vēlos jūsu padomu – vai caur tiesu varu lūgt prasību, lai vīrs arī palīdz samaksāt vismaz pusi summas no ņemtajiem ātrajiem kredītiem, kas ņemti uz mana vārda, – jo tiesā būtu uzsvērts, ka kredīti tika ņemti ģimenes, bērnu, dzīvokļa un vīra uzturēšanai, vai tiesa ņemtu, lūdzu, vērā to, ka vīrs trīs gadu laikā sēdēja uz mana un manu bērnu kakla un pārtika no bērnu pabalstiem un ātrajiem kredītiem? Jo baidos no tā, ka, saskaitot to, ka mani uzturlīdzekļi, bērnu nauda un mana minimālā alga, kas ir tikai 388 eiro, ja šo naudu atdodu ātro kredītu ikmēneša pagarināšanai, komunālajiem maksājumiem, bērnu uzturam, nekas daudz pāri nepaliek – visam mēnesim nesanāk. Esmu laba mamma, esmu bez kaitīgiem ieradumiem, bērnus ļoti mīlu un nevēlos pazaudēt vai ka man atņemtu, jo neatliek naudas bērniem un visam nepieciešamajam. Ļoti lūdzu – dodiet padomu, kā var likt pēc laulības šķiršanas uzņemties atbildību par vismaz pusi par ņemtajiem ātrajiem kredītiem, lai vismaz bērniem varu atlicināt vairāk naudiņas, jo tūlīt bērnudārzam un skolai jāsāk pirkt visu vajadzīgo.

A
atbild:
10. augustā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Attiecībā uz to, kam jāmaksā kredīti, uzreiz jāuzsver, ka tas ir noteiks pašā kredīta līgumā. Ja esat aizņēmusies naudu uz sava vārda, tad Jums tas arī jāatmaksā. Tiesa noteikti nemainīs aizņēmuma līgumā noteiktās saistības. Šobrīd nav nekāda juridiska pamata piedzīt no bērnu tēva naudas summas, kuras viņš nav aizņēmies. Tāpat, lai gan pienākums uzturēt bērnus izriet no likuma, arī uzturlīdzekļus piedzīt ar atpakaļejošu datumu nebūtu iespējams, ja pienākums maksāt uzturlīdzekļus noteiktā apmērā nav ticis noteikts ar tiesas spriedumu, notariālu aktu, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā, vai citu dokumentu, kas apliecina – vecāki ir vienojušies par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem noteiktā apmērā, bet vienošanās nav tikusi pildīta.

Tāpēc informējam – ja aizdevumu esat ņēmusi no vairākiem nebanku kredītdevējiem, bet uzņemtās kredītsaistības nespējat pildīt, noteiktos gadījumos pastāv iespēja parādus atmaksāt pakāpeniski. Šādu iespēju piedāvā Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija, kas ir izstrādājusi kārtību, kādā kredītņēmējs un asociācijas biedri var vienoties par pakāpenisku parādu atmaksu, ievērojot katra kredītņēmēja individuālās iespējas parādus atdot. Plašāka informācija asociācijas mājaslapas sadaļā “Pakāpeniska parāda atmaksa”.

Tikmēr zvērināta advokāte Dana Rone norāda, ka situācijā, ja neredzat iespēju aizņēmumus atdot, ir jāvērtē, vai ir iespējams uzsākt fiziskas personas maksātnespējas procesu. Maksātnespējas procesu var uzsākt tad, ja parāds ir jau sasniedzis 5000 eiro. Lai to sāktu, ir jāsagatavo tiesai pieteikums, kā arī jāsamaksā depozīts par procesa uzsākšanu 2 minimālo mēnešalgu apmērā – 860 eiro, kā arī valsts nodeva par pieteikuma izskatīšanu tiesā – 70 eiro. Pēc maksātnespējas procesa uzsākšanas katru mēnesi zināma naudas summa tiks novirzīta parāda dzēšanai un visus maksājumus pārraudzīs maksātnespējas administrators. Citas iespējas, kā atbrīvoties no parāda saistībām, nav.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas