E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14904
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
5
5

Izziņa satur tikai sodu reģistrā iekļautās ziņas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2018
Dana

Kādi pārkāpumi tiek reģistrēti fiziskas personas (ne)sodāmības reģistrā? Piemēram: hipotekārā kredīta maksājumu kavējumu rezultātā tika lauzts bankas aizdevuma līgums un ieķīlātais īpašums atsavināts. Pēc ķīlas izsoles vēl ir palicis nenodzēsts parāds, un lieta nodota ZTI parāda piedziņai. Vai šajā gadījumā tiesas lēmums tiek reģistrēts manā sodāmības reģistrā?

Vai tas ir uzskatāms par kriminālo vai administratīvo pārkāpumu?

Vai ZTI ir tiesīgs veikt/pieprasīt veikt jebkādus ierakstus fiziskās personas sodāmības reģistrā parādu piedziņas gadījumā?

Vai, pieprasot (ne)sodāmības izziņu, tajā būs redzama jebkāda atsauce par kredīta piedziņu vai maksātnespējas procesa uzsākšanu?

A
atbild:
13. septembrī, 2018
Iekšlietu ministrija
Ingrīda Čevere, IeM poliklīnikas Centrālās medicīniskās ekspertīzes komisijas vadītāja, arodslimību ārste, ārste eksperte, interniste

Sodāmības reģistrā tiek ievietota informācija saskaņā ar Sodu reģistra likumu, lai veiktu uzskaiti par noziedzīgu nodarījumu un administratīvo pārkāpumu izdarījušām personām. Minētie piemēri un informācija par tiem (hipotekārā kredīta maksājuma kavējumi, lauzti bankas aizdevuma līgumi), ja vien par šādiem faktiem nav ierosināts kriminālprocess pret konkrētu personu vai persona sodīta administratīvi, netiek iekļauti sodu reģistrā. Turpretī, ja ir notiesājošs spriedums, informācija tiek iekļauta sodu reģistrā.

Savukārt, vai attiecīgais pārkāpums ir uzskatāms par kriminālpārkāpumu vai administratīvo pārkāpumu, jājautā Valsts policijai.

Saskaņā ar Sodu reģistra likuma 19. panta 1. daļas.7. punktu ziņas no sodu reģistra var pieprasīt zvērināti tiesu izpildītāji. Izziņa satur tikai sodu reģistrā iekļautās ziņas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas