E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14902
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla nodoklis ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2018
Aija Zemribo

Labdien! Pirms diviem gadiem nopirku zemi, uz kuras uzbūvēju māju. Šobrīd esam pieņēmuši lēmumu šo māju tomēr pārdot. Cik saprotu, jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis. Kā šajā gadījumā tas tiek aprēķināts?

A
atbild:
06. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (20%) kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Ar nodokli apliek starpību, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Lai noteiktu summu, no kuras maksājams nodoklis, būs jānorāda iegādes vērtība zemei, iegādes vērtība mājai. Mājas iegādes vērtība ir izdevumi mājas celtniecībā – projekts, būvatļauja, izdevumi par konkrētu būvmateriālu iegādi, kā arī būvniecības darbu veikšanu konkrētajā nekustamajā īpašumā. Izdevumi ir jāapliecina ar maksājuma dokumentiem, piemēram, kvītīm, čekiem, konta izrakstu.

Iegādes vērtībā ir iekļaujami arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu; valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas nauda; citi līdzīgi izdevumi.

Ja pārdosiet māju, par nodokļa piemērošanu jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, jo Jums ir konkrēti savā gadījumā jānoskaidro visi nosacījumi nodokļa piemērošanai, kā arī jānoskaidro, kad ir jāiesniedz deklarācija (termiņi atšķiras atkarībā no gūtā ienākuma apmēra) un kad nodoklis jāsamaksā.

Informāciju par ienākuma nodokli no kapitāla pieauguma varat izlasīt VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas