E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14900
Lasīšanai: 2 minūtes

Papildatvaļinājums izmantojams individuālā darba gada ietvaros

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2018
Zina

Sakiet, lūdzu, kā saprast 151. pantu par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu par kārtējo gadu? Vai tas nozīmē, ka darbiniekam tas pienākas (par bērniem vai risku u. c.) un jāpiešķir par katru kalendāro gadu vienu reizi, ja reiz tas ir ikgadējais, vai arī jāskatās, par kuru periodu (darbinieka individuālo darba gadu) tas pienākas?

A
atbild:
06. augustā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Gan ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, gan papildatvaļinājums, ko paredz Darba likuma 151. pants, pilnībā ir izmantojams darbinieka individuālā darba gada ietvaros un nav saistāms ar kalendāro gadu. Tātad papildatvaļinājums izmantojams darbinieka individuālā kalendāra gada laikā, kura termiņš iesākas ar darba līguma noslēgšanas brīdi.

Darba likuma normas papildatvaļinājuma izmantošanas kārtību nereglamentē. Līdz ar to puses var vienoties, piemēram, ka darbiniekam saskaņā ar Darba likumu piešķir ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu, bet ikgadējo kārtējo atvaļinājumu viņš izmanto pēc tam vai otrādi.

Vienīgais nosacījums, kas likumā regulē papildatvaļinājuma izmantošanu, skar ierobežojumu laikā –ikgadējais papildatvaļinājums par kārtējo darba gadu piešķirams un izmantojams līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam ( Darba likuma 151. panta pirmās daļas 4. punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas