E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14899
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Pārtraucot darba attiecības, papildatvaļinājums ir kompensējams

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2018
darbinieks

Lūdzu viedokli: darbinieks, kuram ir 1 bērns līdz 14 gadu vecumam, uzsāk darbu 01.12.2017., pēc nedēļas, pārbaudes laikā vēlas izbeigt darba attiecības. Vai darba devējam jākompensē 1 papildatvaļinājuma diena (151. p. 1. d. 3. p.), jo teorētiski tiesības uz šo atvaļinājumu iestājas līdz ar darba līguma noslēgšanu.

A
atbild:
30. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode norāda, ka Darba likuma 151. panta pirmā daļa nosaka trīs gadījumus, kad darbiniekam piešķirams ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums.

Savukārt Darba likuma 151. panta piektā daļa nosaka, ka ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumu, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu nav izmantojis. VDI speciāliste vērš uzmanību: “Darba likumā nav ietverts regulējums, saskaņā ar kuru darba devējs darba tiesisko attiecību izbeigšanas gadījumā var neatlīdzināt neizmantoto ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu.”

Tādējādi secināms, ka, arī pārtraucot darba attiecības pārbaudes laikā, pat pēc neilga darba perioda darbiniekam, kura aprūpē ir bērns līdz 14 gadu vecumam, ir tiesības uz likumā paredzēto vienas dienas papildatvaļinājuma kompensāciju.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas