E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14896
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis ir ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2018
falimons

Labdien! Es nopirku dzīvokli par 20 000 eiro. Kopā ar mēbelēm dzīvokļa kadastrālā vērtība bija 9412 eiro. Mēbelēm – 10 000 eiro. Pirkts bija 2014. gada februārī, tagad gribu pārdod bez mēbelēm par 10 000 eiro. Vai es varu tādā veidā tirgot?

A
atbild:
30. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (20%) kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Ar nodokli apliek starpību, kāda veidojas, no nekustamā īpašuma pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Nodokļa aprēķinam ņem vērā nekustamā īpašuma vērtību, nevis kustamo mantu (mēbeles).

Ja dzīvokli pārdosiet par 10 000 eiro, tad ar nodokli apliekamā iegādes vērtība būs starpība:10 000-9412=588 eiro. Līdz ar to nodoklis būtu 117,60 eiro (20%x588).

Iegādes vērtībā ir iekļaujami arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu; valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas nauda; citi līdzīgi izdevumi. Līdz ar to ar nodokli apliekamā summa samazināsies un nodoklis būs mazāks.

Ja pārdosiet dzīvokli, par nodokļa piemērošanu jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Jo Jums ir arī jānoskaidro, kad konkrētajā situācijā ir jāiesniedz deklarācija un kad nodoklis jāsamaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas