E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1489
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba vieta jāsaglabā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2012
Baiba Rozentāle

Labdien! Esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā. Bērnam tūlīt apritēs gads. SIA kurā strādāju šajā laikā ir slēgusi visus veikalus un likvidējusi darbavietas, atlaižot visus darbiniekus. Pirms došanās bērnu kopšanas atviļinājumā palika neizmantots apmēram mēnesi ikgadējā atvaļinājuma. SIA nav iesniedzis maksātnespēju vai arī likvidējies, pēc Lursoft informācijas. Kā rīkoties, lai saņemtu gan pienākušos kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu un kompensāciju par darba attiecību pārtraukšanu?

A
atbild:
16. oktobrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

 Konkrētajā gadījumā jāturpina izmantot bērna kopšanas atvaļinājums līdz iepriekš noteiktajam laikam, neraizējoties par darba vietā notiekošo. Jo, pirmkārt, darba devējs atbilstoši Darba likuma 109.panta trešās daļas nosacījumiem nav tiesīgs uzteikt darba līgumu darbinieka atvaļinājuma laikā, izņemot darba devēja likvidāciju (par ko īsti nav informācijas).
Otrkārt, jebkurā gadījumā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām darba devējam ir pienākums saglabāt darba vietu vai nodrošināt ar līdzvērtīgu darbu.
Treškārt, pieņemot, ka darba devējam ir uzsākts likvidācijas process, darbiniekam vispirms ir jāsaņem no darba devēja rakstveidā uzteikums par darba līguma izbeigšanu ar minimālo viena mēneša uzteikuma termiņu un Darba likuma 112.pantā paredzētais atlaišanas pabalsts, kā arī pienākošās naudas summas, piemēram, par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas