E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14886
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Attaisnotie izdevumi, pārtraucot dzīvības apdrošināšanas līgumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2018
Jānis

Labdien! Jautājums par dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu un nodokļu atmaksu. Līgumu esmu noslēdzis 2013. gada 21. jūnijā, kopš noslēgšanas brīža jau ir pagājuši pieci gadi.

  1. Ja es šobrīd lauztu līgumu, vai man valstij būtu jāatmaksā kaut kas saistībā ar iepriekš saņemtajām nodokļa atmaksām?
  2. Ja es šobrīd lauztu līgumu, vai 2019. gada pavasarī, iesniedzot VID deklarāciju, man pienāktos nodokļu atmaksa par ieguldīto summu 2018. gadā (esmu veicis iemaksas dzīvības apdrošināšanā 2018. gada pirmajā pusē)?
A
atbild:
07. augustā, 2018

Atbildot uz pirmo jautājumu, paskaidrojam, ka likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka pirms ienākuma aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli no gada apliekamā ienākuma tiek atskaitīti apdrošināšanas prēmiju maksājumi (ar līdzekļu uzkrāšanu), kas nepārsniedz 10 procentus no personas gada apliekamā ienākuma, ja dzīvības apdrošināšanas līguma (ar līdzekļu uzkrāšanu) darbības termiņš nav īsāks  par pieciem gadiem (likuma 8. panta piektā daļa redakcijā, kas bija spēkā līdz 2017. gada 31. decembrim).

Ja dzīvības apdrošināšanas līgums (ar līdzekļu uzkrāšanu) ir noslēgts līdz 2017. gada 31. decembrim un tiek izbeigts pirms termiņa, nesasniedzot piecu gadu darbības termiņu, nodokļu maksātājam nav tiesību attaisnotajos izdevumos iekļaut dzīvības apdrošināšanas prēmiju maksājumus par visiem līguma darbības gadiem (likuma 8. panta 5.1 daļa redakcijā, kas bija spēkā līdz 2017. gada 31. decembrim).

Tā kā Jūs šobrīd vēlaties pārtraukt apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu), kas noslēgts 2013. gada 21. jūnijā (tātad, sasniedzot piecu gadu termiņu), Jums  nav jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārrēķins par attaisnotajiem izdevumiem par visiem līguma darbības gadiem.

Par otrajā jautājumā izklāstīto situāciju informējam: tā kā Jūs vēlaties pārtraukt dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu), kas noslēgts 2013. gada 21. jūnijā, kad ir pagājuši pieci gadi, tad, sniedzot gada ienākumu deklarāciju 2019. gadā par 2018. gadu, Jums pienākas nodokļa atmaksa par ieguldīto summu 2018. gadā, ievērojot likumā noteikto ierobežojumu – 10 procenti no gada apliekamā ienākuma.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas