E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14885
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

A slimības lapa jāapmaksā arī mikrouzņēmumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2018
Ieva

Labdien! Ja man slimības lapa bija no 18.06.2018. līdz 16.06.2018., vai darba devējam ir jāizmaksā A slimības lapa algas dienā? Algu izmaksā 15. datumā. Esmu mikrouzņēmuma darbiniece. Un ja nu neizmaksās, ko darīt?

A
atbild:
19. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devēja pienākums ir maksāt slimības naudu par pirmajām 10 slimības dienām (A lapa): par otro un trešo slimības dienu – ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas; no ceturtās līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas.

Slimības naudu aprēķina par darba nespējas dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā, un izmaksā atbilstoši noteikumiem, kādi Darba likumā paredzēti darba samaksas izmaksai.

Arī mikrouzņēmuma darbinieki ir sociāli apdrošināti ar tādām pašām tiesībām kā pārējie darba ņēmēji un ar tiesībām, kas noteiktas Darba likumā.

Darba samaksas izmaksas kārtību – laiku, vietu un veidu – nosaka uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumos atbilstoši Darba likuma 55. pantam. Savukārt 69. pants paredz, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt darba samaksu ne retāk kā divas reizes mēnesī, ja darbinieks un darba devējs nav vienojušies par darba samaksas izmaksu reizi mēnesī.

Normatīvie akti nenosaka īpašu izņēmuma kārtību darbnespējas lapu apmaksai.

Tādejādi pēc darbnespējas lapas A saņemšanas darba devējam tā būtu jāapmaksā nākamajā darba samaksas reizē.

Ja darba devējs slimības naudu neizmaksā, Jums ir tiesības viņu informēt par savām tiesībām un pieprasīt pienākošās sociālās garantijas, šajā gadījumā – slimības lapas apmaksu. Ja darba devējs uz Jūsu iesniegumu nereaģē, varat vērsties Valsts darba inspekcijā par darba tiesību neievērošanu. Nodaļu saraksts pieejams inspekcijas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas