E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14876
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai drīkst piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā, kamēr tos izmaksā no UGF

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2018
Evita

Sveiki! Pēc sava iesnieguma elektroniski UGF mājaslapā šobrīd saņemu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Vai šādā gadījumā ir iespējams iesniegt prasību tiesā pret bērna tēvu par lielāku uzturlīdzekļu piedziņu, ja zinu, ka viņš ir spējīgs maksāt vairāk par Uzturlīdzekļu garantiju fonda noteikto apmēru, kādu šobrīd saņemu?

A
atbild:
17. jūlijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, tas ir iespējams. Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteikts: vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Ja vecāki par lielāku ikmēneša uzturlīdzekļu summu nevar vienoties, strīdu par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu apmierinās. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā – katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Ja uzturlīdzekļi valstī noteiktajā minimālajā apmērā savam bērnam ir jānodrošina jebkādos dzīves apstākļos un grūtībās, izšķirot strīdu tiesā par uzturlīdzekļu apmēru, kas to pārsniedz, nepieciešamība pēc lielāka uzturlīdzekļu apmēra ir jāpamato un jāpierāda, iesniedzot dokumentus, kas apliecina bērna vajadzības, to izmaksas un abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt.

Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmās daļas 14. punktam fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu, kas tiek veikta administratīvā procesa kārtībā, ja spēkā stājies tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu vai noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam.

Tiklīdz stāsies spēkā tiesas spriedums, Jums kā iesniedzējai ir pienākums par to informēt fonda administrāciju ne vēlāk kā triju darba dienu laikā no šo apstākļu iestāšanās dienas, iesniedzot fonda administrācijai attiecīgu iesniegumu. To paredz Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 17. panta pirmās daļas 7. punkts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas