E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14873
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Ja persona pēc gada saskaņā ar jūsu vienošanos nenomaina deklarēto adresi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2018
Vita Wendelspiess

Man pazīstama persona lūdz atļauju uz gadu deklarēties manā Rīgas dzīvoklī, jo kopējais dzīvoklis ar šķirto sievu tiek pārdots. 
Lai gan šī persona mitinās manā dzīvoklī, mums nav noslēgts īres līgums un viņš nemaksā īres maksu (es pati dzīvoju Šveicē un esmu oficiāli izdeklarējusies).

Jautājums: kāds ir mans risks, ja šī persona atteiksies brīvprātīgi no mana dzīvokļa pēc gada izdeklarēties, vai viņam būs tiesības tālāk dzīvot manā dzīvoklī?

A
atbild:
26. jūlijā, 2018
Linda Balode
LV portāls
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Samanta Krieva, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Persona var deklarēt jaunu dzīvesvietas adresi, ja personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata. Ņemot vērā iepriekš minēto, dzīvesvietas deklarēšanas tiesiskais pamats var būt vienošanās ar īpašnieku.

Ja persona pēc gada saskaņā ar jūsu vienošanos nenomaina deklarēto adresi uz citu, Jums būs jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā ar lūgumu anulēt ziņas par šīs personas deklarēto dzīvesvietu. Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 2. panta otro daļu dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības.

Iesniegumu var iesniegt, nosūtot pa pastu, klātienē iestādē, elektroniska dokumenta formā, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu, vai izmantojot tiešsaistes formu, kas pieejama vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Dzīvesvietas deklarēšanas iestādes ir attiecīgās pašvaldības, to iestādes vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Vienlaikus Jūsu atļauja personai mitināties Jums piederošajā dzīvoklī rada civiltiesiskas saistības – lietošanas tiesības attiecīgajai personai. Līdz ar to, gadījumā, ja radīsies strīds par dzīvokļa lietošanas tiesībām, tad šo strīdu varēs risināt civiltiesiskā kārtībā – tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas