E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14871
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Ja nav atbrīvojuma, nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma nodoklis ir 20%

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2018
Dace

Labdien! Vēlos pārdot pirms 22 mēnešiem mantotu nekustamo īpašumu, kurā esmu deklarēta 10 mēnešus. Kādi un kādā apmērā būtu jāmaksā nodokļi pārdodot tagad vai vēlāk?

A
atbild:
26. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% starpībai, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Likumā ir noteikti daži gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, ja pārdod nekustamo īpašumu:

  • kas bijis īpašumā (no dienas, kad attiecīgais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja tas ir bijis vienīgais īpašums pēdējos piecus gadus;
  • ja tas ir bijis vienīgais īpašums un ienākumu no pārdošanas iegulda funkcionāli līdzīgā īpašumā.

Tātad, ja īpašumu pārdodat tagad un ja tas nav Jūsu vienīgais īpašums, kura vietā iegādāsieties līdzvērtīgu īpašumu, nodoklis būs jāmaksā.

Likumā ir vēl kāds kritērijs, kas papildina nosacījumus, lai nodoklis nebūtu jāmaksā. Proti, ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Tātad, ja mantojums saņemts no laulātā vai tuva radinieka, kritērijs par īpašuma piederēšanu vismaz piecus gadus izpildīsies, ja mantojuma atstājējam šis īpašums bija līdz 2013. gadam.

Ar nodokli apliekamo summu nosaka, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību, kas šajā gadījumā ir mantojuma masā norādītā vērtība.

Iegādes vērtībā ir iekļaujami arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu; valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas nauda; citi līdzīgi izdevumi. Līdz ar to apliekamā summa samazinās.

Nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā par nodokļa piemērošanu jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas