E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14863
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Lai veidotos pensijas kapitāls un stāžs, jābūt iemaksām pensijai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2018
Elga

Sveiki! Būtībā jautājums ir par pensiju. Pašlaik līdz vecuma pensijai man būtu apmēram 13 gadu. Strādāju kā darba ņēmējs, maksāju visus nodokļus, un darba stāžs ir ap 30 gadu. Man būtu iespēja aiziet no darba un dzīvot laukos, kur nebūtu regulāru ikmēneša ienākumu, bet attiecīgi no sezonas. Kas man būtu jādara, cik jāmaksā nodokļos, lai saņemtu vecuma pensiju, kad tā pienāks? Un, ja nekas netiek maksāts par šo minēto 13 gadu periodu, kā tiktu rēķināta pensija, kad tā pienāktos? Kādi vispareizākie soļi būtu jāveic, lai zaudējumi nebūtu pārāk lieli. Būtu ļoti jauki, ja Jūs dotu piemēru ar konkrētu summu. Piem., ja mana alga uz papīra pašlaik ir 600 eiro, kas būs tajos 65 gados? Paldies par man veltīto laiku!

A
atbild:
08. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kopš 1996. gada 1. janvāra katram sociāli apdrošinātajam tiek uzskaitīts individuālais pensijas kapitāls, ko veido daļa no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Jo lielāka bijusi alga, no kuras veiktas iemaksas, jo lielākai jābūt pensijai.

Pensijas aprēķinam ņem vērā arī apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim. Likums “Par valsts pensijām” paredz, ka apdrošināšanas stāžam līdz 1996. gadam tiek noteikts sākuma kapitāls.

Sākumkapitāla aprēķināšanai ņem vērā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu laikā no 1996. gada janvāra līdz 1999. gada decembrim. Svarīgi, lai būtu vismaz 30 gadu apdrošināšanas stāžs, jo personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir vismaz 30 gadu, bet mēneša vidējā apdrošināšanas iemaksu alga ir mazāka par vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valstī laikā no 1996. līdz 1999. gadam, ņem vērā 48 mēnešu vidējo aktualizēto apdrošināšanas iemaksu algu valstī.

Taču tad, kad Jums pienāks pensijas vecums, lielāka ietekme būs individuāli uzskaitītajam pensijas kapitālam, jo stāžs līdz 1996. gadam nebūs liels.

Ja tagad pārtrauksiet strādāt, pensijas kapitāls, kas tiek uzskaitīts katram, nepapildināsies un, dodoties pensijā, pensija tiks aprēķināta no Jums reģistrētā kapitāla un aprēķinātā sākumkapitāla (par stāža gadiem līdz 1996. gadam). Tā var prognozēt, pamatojoties uz pašreiz spēkā esošo likumu.

Ja turpmākajos gados pastāvīgā darbā nestrādāsiet, tas, kā papildināsies pensijas kapitāls un apdrošināšanas stāžs, būs atkarīgs no tā, ar ko nodarbosities un kādu nodokļu režīmu izvēlēsities, kādas būs jāveic sociālās iemaksas pensijai. Ja kļūsiet par pašnodarbināto un veiksiet sociālās iemaksas pāris mēnešu gadā, stāžs par šiem mēnešiem palielināsies. Arī saimnieciskās darbības veicēji, pašnodarbinātie ir apdrošināti pensijai, turklāt kopš šā gada valsts sociālās iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai jāveic arī tad, ja mēneša ienākumi kopš gada sākuma pārsniedz 50 eiro.

Likums nosaka: ja pašnodarbinātās personas ienākumi ir līdz 430 eiro mēnesī, tad jāveic iemaksas 5% apmērā no ienākumiem. Ja ienākumi ir virs 430 eiro mēnesī, tad iemaksas ir jāveic 32,15% apmērā no brīvi izvēlētiem ienākumiem, kas nav mazāki par 430 eiro, un papildus 5% no starpības starp izvēlētajiem un faktiskajiem ienākumiem.

Tātad, ja dažus mēnešus gadā kļūsiet par pašnodarbināto, bet ienākums mēnesī būs 150 eiro, no tā būs jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai – 7,50 eiro.

Protams, ka 5% iemaksas nedod lielu pienesumu pensijas kapitālam. Taču apdrošināšanas stāžu vecuma pensijai veido mēneši, kuros pašnodarbinātā persona ir veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas.

No darba ņēmēja algas (bruto) pensijas kapitālam pārskaita 20% (ja nav pensiju 2.līmeņa dalībnieks). Ja alga mēnesī ir 600 eiro, ik mēnesi pensijas kapitālam tiek uzskaitīti 120 eiro, gadā – 1440 eiro. Kāds šobrīd ir Jūsu pensijas kapitāls, varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā.

Informāciju par prognozējamo pensijas apmēru varat uzzināt portālā “Latvija.lv”. Tas ir VSAA e-pakalpojums. Tā aprakstā paskaidrots: e-pakalpojums rada iespēju katrai personai, kurai vēl nav piešķirta vecuma pensija, pašai iegūt informāciju par provizorisko vecuma pensijas apmēru datumā, kurā ir plānots doties vecuma pensijā (nepiemērojot likumā “Par valsts pensijām” noteiktos atvieglojumus un garantētos minimālos apmērus). Pensijas prognoze aprēķināta, izmantojot:

  1. VSAA rīcībā esošo informāciju par katras personas darba un tam pielīdzinātajiem periodiem līdz 1996. gadam, ko persona pati iesniegusi VSAA;
  2. informāciju par sociālās apdrošināšanas iemaksām no 1996. gada, ņemot vērā tās iemaksas, par kurām VSAA saņemta informācija līdz aprēķina veikšanas brīdim. Prognozē netiek iekļauts 2. pensiju līmeņa pensijas kapitāls.

Turpinot strādāt, iemaksas katru mēnesi papildināsies, turklāt pensijas kapitāls katru gadu tiks indeksēts atbilstoši darba algas izmaiņām valstī, līdz ar to prognozētās pensijas apmērs mainīsies. Dati e-pakalpojumam tiek atjaunoti vienu reizi nedēļā. Izpildot e-pakalpojumu, nav jāveic apmaksa.

Par nodokļu režīma izvēles iespējām saimnieciskās darbības veicējiem (pašnodarbinātajiem) varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas