E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14850
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsta aprēķinā ņem vērā arī sociālo apdrošināšanu mikrouzņēmumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2018
Linda

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai persona, kas ir nodarbināta mikrouzņēmumā kā darbinieks un vēl citā uzņēmumā (ne mikro), kurā darba devējs maksā sociālās iemaksas, var saņemt bezdarbnieka pabalstu, balstoties uz veiktajām sociālajām iemaksām? Un vai šis pabalsts veidojas no veiktajām sociālajām iemaksām no abiem darba devējiem? Vai arī tomēr mikrouzņēmuma darbinieka statuss neļauj saņemt šādu pabalstu? Paldies!

A
atbild:
16. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināts tāpat kā darbinieks uzņēmumā, kurš maksā vispārējos darbaspēka nodokļus. Līdz ar to, pārtraucot darba attiecības abos uzņēmumos, ja tiek noteiktas tiesības uz bezdarbnieka statusu un pabalstu, pabalstu aprēķinās, ņemot vērā sociālo apdrošināšanu abos uzņēmumos.

Atšķiras vidējās iemaksu algas aprēķins, no kuras savukārt aprēķina bezdarbnieka pabalstu. Vispārējo nodokļu uzņēmumā vidējā iemaksu alga ir bruto alga, no kuras veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Mikrouzņēmumā strādājušajam iemaksu algu rēķina pēc īpašas formulas, ņemot vērā algu, mikrouzņēmuma apgrozījumu, darbinieku skaitu tajā. Likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 8. pantā noteikts: mikrouzņēmuma darbiniekam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanai nosaka no attiecīgo mēnešu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta, kas aprēķināts atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. panta otrajai daļai.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka statusu piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra, bezdarbnieka pabalstu – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas