E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14839
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pabalstus var ietekmēt ienākumi, no kuriem jāveic sociālās iemaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2018
Liene

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu pabalstu pilnā apmērā, jo nestrādāju. Vai es varu izīrēt savu nekustamo īpašumu un par to saņemt naudu, nezaudējot pabalsta izmaksu pilnā apmērā?

Esmu valdes locekle SIA, vai varu saņemt dividendes un arī nezaudēt bērna kopšanas pabalsta izmaksu pilnā apmērā?

Šos jautājumus uzdevu gan VID, gan VSAA, un abi mani sūta ar šo jautājumu viens pie otra, nesniedzot atbildi.

A
atbild:
20. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem nosaka individuāli, tos piešķir un aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz reģistrētajiem datiem par konkrēto cilvēku.

Ja runa ir par vecāku pabalstu, tad, lai to saņemtu pilnā apmērā, ir jāatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un nevar būt ienākumi, no kuriem ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

VSAA, kas izmaksā pabalstus, informāciju par visiem darba ienākumiem, no kuriem tiek veiktas VSAOI, elektroniski saņem no Valsts ieņēmumu dienesta (VID).

Kas attiecas uz jautāto par dzīvokļa izīrēšanu un dividendēm, tad no dividendēm iemaksas nav jāveic. Līdz ar to tās nevar ietekmēt tiesības uz pabalstiem. Taču dzīvokļa izīrēšanā var izvēlēties divējādu nodokļa režīmu – noslēgt līgumu, nereģistrējot saimniecisko darbību, šajā gadījumā nodoklis ir 10% un sociālās iemaksas nav jāveic. Savukārt, ja izvēlas maksāt nodokli no saimnieciskās darbības, tad, ja ienākums mēnesī sasniedz minimālo algu (430 eiro), ir jāmaksā VSAOI vispārējā likme. Tādā gadījumā šie ienākumi ietekmē vecāku pabalsta apmēru, proti, var saņemt 30% no piešķirtā pabalsta.

Jūsu jautājumā izklāstītā informācija nav pietiekama, lai varētu spriest par vēl kādiem aspektiem, kas var ietekmēt pabalstus.

Tā kā interese ir par pabalstu saņemšanu, varat lūgt VSAA uzziņu, vai un kā tos ietekmēs ienākumi, ko saņemsiet bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. 

Administratīvā procesa likuma 9. nodaļa “Uzziņa par savām tiesībām” privātpersonai paredz tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētajā tiesiskajā situācijā. Iesniegumā par uzziņu ietver:

  1. faktu aprakstu;
  2. no minētajiem faktiem izrietošu konkrētu jautājumu, uz kuru atbilde ir atkarīga no to juridiska vērtējuma;
  3. paskaidrojumu, kādēļ šāda uzziņa nepieciešama;
  4. pēc iesniedzēja ieskata – arī juridiskus apsvērumus.

Sagatavojot uzziņu, ja nepieciešams, iestāde var prasīt no iesniedzēja papildu ziņas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas