E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14836
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Veselības apdrošināšanas polises piešķiršanu var ietekmēt nodoklis

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2018
Zane

Īsi pirms došanās dekrētā darba devējs paziņoja, ka mana veselības apdrošināšanas polise (aktīva visiem darbiniekiem, kas izturējuši pārbaudes laiku) būs aktīva vien 6 mēnešus pēc pirmās B slimības lapas sākšanās dienas. Respektīvi, tikko esmu aizgājusi dekrētā, veselības apdrošināšanas polises laiks ir 6 mēneši un polise tiek slēgta.

Sakiet, vai tas ir likumiski? Ja pareizi izprotu tiesību aktus, redzu, ka nav. Pie kā varu vērsties pēc palīdzības un apstākļu risināšanas? Vai pirms tam jāvēršas pie darba devēja?

A
atbild:
20. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Veselības apdrošināšanas polišu iegāde un piešķiršana katrā darbavietā var būt atšķirīga. Uzņēmums var noteikt savu politiku šī labuma piešķiršanā, un kārtība parasti tiek noteikta iekšējā normatīvajā aktā – kam un kādos gadījumos polisi piešķir.

Darba devējs, plānojot līdzekļu izlietojumu, šādām polisēm var noteikt darbinieku līdzmaksājumu.

Veselības apdrošināšanas polises, ko iegādājas darba devējs visiem darbiniekiem, ir labums (ienākums) darbiniekiem, un tas ir apliekams ar nodokli, ja polises cena pārsniedz likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto neapliekamo summu – 426,86 eiro gadā.

Apdrošināšanas maksājumu aplikšana ar nodokli ir noteikta likuma 8. pantā un ar piemēriem paskaidrota Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”. Likumā ir arī noteikts, kā nosakāms ar nodokli apliekamais ienākums, ja darbinieks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā u. c. gadījumos.

Vispirms jālūdz, lai darba devējs paskaidro, kāpēc polises darbība tiks izbeigta un kādi varētu būt nosacījumi (maksājums), lai polisi saglabātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas