E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14809
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā pretendēt uz mantojuma daļu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2018
Kārlis

Pēc tēva nāves māja palika pamātei un viņas meitai. Pusi īpašuma pamāte pārraksta civilvīram, kas ir reģistrēts zemesgrāmatā kā īpašnieks 1/2 domājamās daļas, bet par otru pusi informācijas nav. Vai iespējams man pretendēt uz tēva mājas 1/2, un ar ko jāsāk?

A
atbild:
07. augustā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Kucenko, zvērināts advokāts

Vispārīgi, neesot testamentam, pieņemot, ka mirušajam nav bijis citu bērnu, saskaņā ar Civillikumu jautājuma autoram pienāktos puse no mantojuma.

No jautājuma var secināt, ka zvērināts notārs ir vedis mantojuma lietu un izdevis mantojuma apliecību pamātei. Ja autoram nav ziņu par mantojuma lietu, pirmkārt, būtu jānoskaidro notārs, kurš to vedis. To var izdarīt, sameklējot “Latvijas Vēstneša” datubāzē notāra sludinājumu par mantojuma atklāšanos. Tālāk no notāra būtu jānoskaidro, vai viņš jautājuma autoram taisījis mantojuma apliecību, un, ja jā, tad jāsaņem tā un kopā ar nostiprinājuma lūgumu jāiesniedz zemesgrāmatas nodaļā.

Sarežģītāks gadījums ir tad, ja zvērināts notārs kaut kādu iemeslu dēļ nav taisījis mantojuma apliecību jautājuma autoram. Pirmkārt, no notāra būtu jāiegūst informācija par apstākļiem, kādēļ tas tā noticis. Iespējams, šim nolūkam būs nepieciešama īpaša apgabaltiesas priekšsēdētāja atļauja. Pēc apstākļu analīzes, iespējams, pret pamāti jāceļ tiesā mantojuma prasība. Labvēlīgs spriedums būtu pamats autora īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā. Situācijas detalizētākai izvērtēšanai būtu ieteicams vērsties pēc konsultācijas pie zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas