E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14805
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Laulības šķiršanas prasībai var pievienot prasību par vīra izlikšanu no mājokļa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2018
Sintija

Labdien! Esmu daudzbērnu māmiņa. Pašvaldība man kā daudzbērnu māmiņai ir piešķīrusi dzīvokli, kurā ir deklarēta visa mūsu ģimene – arī mans vīrs. Esmu iesniegusi laulības šķiršanu, jo bērnus audzinu un apgādāju es vienīgā. Vīrs, saņemot savu algu, maksā tikai uzturlīdzekļus – par 2 bērniem 192 eiro, un nekāds cits finansiāls atbalsts nav no viņa puses – ne īres maksai, ne komunālajiem maksājumiem. Ja mans vīrs saņem algu 500 eiro, vai varu uzturlīdzekļus prasīt lielākus? Kam man jājautā, lai uzturlīdzekļus palielinātu? Tā kā tiek šķirta laulība, bet ir jāgaida, kad mūs izšķirs, – kā varu izdeklarēt savu vīru no dzīvokļa? Viņš dzīvo kopā ar mums, bet turpmāk nevēlos ar viņu dzīvot kopā. Kādos gadījumos varu savu oficiālo vīru izdeklarēt no pašvaldības dzīvokļa?

A
atbild:
10. augustā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Vispirms būtu jāpārbauda, kam tieši pašvaldība ir piešķīrusi dzīvokli, – vai tas piešķirts ģimenei kopumā, vai kādam no ģimenes locekļiem. Atkarībā no atbildes un dokumentiem būs iespējams tālāk pateikt, vai no šī dzīvokļa varēs prasīt izlikt ārā vīru, tomēr visprecīzāk Jums varēs atbildēt konkrētā pašvaldība, kas piešķīrusi dzīvokli.

Atbildot par uzturlīdzekļu apmēru, vispirms jāuzsver, ka Civillikuma 179. panta pirmajā daļā ir noteikts: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.”

Tātad uzturlīdzekļu sniegšanas pienākums atbilstoši normatīvajam regulējumam Latvijā primāri saistīts ar abu vecāku mantas stāvokli un šim stāvoklim atbilstošu bērna nodrošinājumu, lai, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, maksimāli tiktu nodrošinātas bērna intereses un konkrētās vajadzības, kas var būt atšķirīgas atkarībā no bērna vecuma, veselības stāvokļa u. tml. Likumdevējs nav ierobežojis nosakāmo maksimālo uzturlīdzekļu apjomu, izņemot minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru katram no vecākiem neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam (Civillikuma 179. panta piektā daļa).

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā Latvijā noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu. Attiecīgi katram vecākam savam bērnam līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina vismaz minimālais uzturlīdzekļu apmērs 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (2018. gadā tie ir 107,50 eiro mēnesī), savukārt bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no minimālās algas (2018. gadā tie ir 129 eiro mēnesī).

Jāuzsver, ka tiesu praksē tiek pieņemts, ka šāds uzturlīdzekļu apmērs ir pats bērna pamatvajadzību minimums, kas piedzenams tikai tad, ja personai, no kuras piedzenami uzturlīdzekļi, ir īpaši apstākļi, piemēram, darba nespēja, kad tā objektīvi nevar sniegt līdzekļus vispār vai var tos sniegt nepietiekošā apmērā.

Strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa. Prasījumu var apvienot ar pieteikumu par laulības šķiršanu. Gadījumā, ja uzturlīdzekļus prasīsiet lielākā apmērā par minimālo, tiesai jāiesniedz prasītās summas aprēķins un pierādījumi, kas apliecina, ka prasītā summa nepieciešama konkrētām bērnu vajadzībām un atbildētājs spēj šādu apmēru nodrošināt.

Kā LV portālam norādīja zvērināta advokāte Dana Rone, prasībai par laulības šķiršanu var pievienot vēl arī prasījumus gan par aizgādību pār bērniem, gan par saskarsmi ar bērniem, gan par vīra izlikšanu no mājokļa pēc laulības šķiršanas. Ja netiks uzreiz prasīts, pēc laulības šķiršanas pabeigšanas būs jāiet nākamais riņķa dancis un jāturpina tiesāties par pārējiem jautājumiem. Tāpēc efektīvāk ir visus jautājumus atrisināt vienkopus.

Iespējams, noderīgu informāciju atradīsiet LV portāla skaidrojumā “Laulības šķiršana tiesā” un “Dažādi jautājumi par laulības šķiršanu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas