E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14798
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Sociālā apdrošināšana paredz nodrošinājumu pēc nelaimes gadījuma darbā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2018
Viesturs

Labdien! Mana situācija ir sekojoša. Biju guvis darba traumu un visu periodu nestrādāju, visu laiku man bija darba nespējas lapa, bet to man beidza maksāt sakarā ar to, ka 3 gadu laikā esmu slimojis vairāk nekā 52 nedēļas, bet slimot es turpinu, jo vēl jāveic operācija, pēc kuras atkal būs atlabšanas periods, un pašlaik arī kārtoju invaliditāti, jo trauma bija smaga un atstās sekas uz turpmāko dzīvi. Darbavieta man ir, bet to darbu veikt es vairs fiziski nespēju. Tagad sanāk, ka esmu atstāts bez līdzekļiem. Gribēju zināt, kā man tālāk rīkoties? Man jāmaksā rēķini utt.?

A
atbild:
13. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā izklāstītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu atbildi. Sociālās apdrošināšanas sistēma paredz sociālo nodrošinājumu pēc nelaimes gadījuma darbā. Slimības pabalsts, atlīdzības apmērs ir atkarīgs no algas, no kuras veiktas sociālās iemaksas.

Jūs esat izmantojis likumā noteiktās tiesības uz darbnespējas lapu. Ja kārtojat invaliditāti, tad tiks noteikts arī regulārs sociālās apdrošināšanas maksājums, ko aprēķinās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Ja darbnespējas cēlonis ir nelaimes gadījums darbā, slimības pabalsts tiek izmaksāts līdz dienai, kad sāk izmaksāt atlīdzību par darbspēju zaudējumu.

Informāciju par personai noteikto darbspēju zaudējuma pakāpi un invaliditāti VSAA elektroniskā formātā saņem no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK).

Atlīdzību par darbspēju zaudējumu nosaka, ja darbspēju zaudējums ir, sākot no 25%.

Pēc negadījuma darbā ir tiesības uz atlīdzību par papildu izdevumiem: par ārstēšanos (pacienta maksājumi, medikamenti, operācijas); profesionālajai rehabilitācijai (jaunas profesijas apgūšanai); ārstniecības iestāžu apmeklēšanai u. c.

Par sociālās apdrošināšanas maksājumiem konkrētā situācijā ir jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

VSAA mājaslapā varat izlasīt vispārējo informāciju par apdrošināšanas atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas