E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14796
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma nodoklis – 20%

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2018
Laila

Labdien! Vēlos pārdot dzīvokli, kurā neesmu deklarējusies, jo man jau ir viens dzīvoklis, kurā esmu deklarējusies, kas manā īpašumā ir no 2017. gada 9. augusta. Iegādājusies to esmu par 117 000 eiro, tagad pārdodu par 119 000 eiro. Sakiet, cik liels man būs jāmaksā IIN par šo darījumu? Pateicos jau iepriekš!

A
atbild:
13. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% starpībai, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Likumā ir noteikti daži gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā: ja pārdod īpašumu, kurš piederējis vismaz 60 mēnešus un tajā vismaz 12 mēnešus bijusi deklarētā dzīvesvieta; ja tas ir bijis vienīgais īpašums pēdējos piecus gadus; kā arī tad, ja tas ir bijis vienīgais īpašums un ienākumu no pārdošanas iegulda funkcionāli līdzīgā īpašumā.

Ar nodokli apliekamo summu nosaka, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas (119 000 eiro, ja dzīvokli pārdosiet par šādu summu) atņemot tā iegādes vērtību (117 000 eiro). Tātad nodoklis būtu jāmaksā no 2000 eiro (2000 x 20% = 400 eiro). Iegādes vērtībā ir iekļaujami arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda, citi līdzīgi izdevumi. Tādējādi ar nodokli apliekamā summa samazinās.

Nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā par nodokļa piemērošanu ieteicams konsultēties Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas