E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14786
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzteikums bērna kopšanas atvaļinājuma laikā un valsts pabalstu izmaksa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2018
Zane

Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, vēlos pārtraukt darba attiecības ar darba devēju pēc pašas vēlēšanās. Vai es nezaudēšu bērna kopšanas naudu (bērnam 1,4 gadi)?

A
atbild:
11. jūlijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Esot bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA), Jums ir tiesības iesniegt darba devējam uzteikumu. Atbilstoši Darba likuma 100. pantam darba attiecības tiks izbeigtas viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas.

Jums šobrīd tiek maksāts:

  • bērna kopšanas pabalsts: kā personai, kas kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam – 171 eiro mēnesī. Šim pabalstam nav nekādas saistības ar Jūsu nodarbinātību, jo to izmaksā gan sociāli apdrošinātiem, gan nestrādājošiem vecākiem vecumā līdz bērna diviem gadiem (no pusotra gada līdz 2 gadu vecumam pabalsta apmērs būs 42,69 eiro mēnesī);
  • ģimenes valsts pabalsts, ko piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 15 gadu vecumam. Arī šim pabalstam nav saistības ar Jūsu nodarbinātību, un to valsts turpinās Jums izmaksāt;
  • vecāku pabalsts bērna vecākam, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātais. Šo pabalstu Jūs saņemsiet līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ja pēc uzteikuma iesniegšanas negūsiet algota darba ienākumus.

Ja šajā laikā nodibināsiet jaunas darba attiecības un sāksiet strādāt, pārtraucot BKA, šo pabalstu Jums izmaksās 30% apmērā no Jūsu vidējās apdrošināšanas iemaksu algas līdz bērna pusotra gada vecumam.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas