E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14780
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Prasības iesniegšanas piekritība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2018
Jānis

Labdien! 2016. gadā no nebanku sektora (“Vivus.lv”) esmu aizņēmies 320 EUR. Aizdevuma pagarinājuma maksās uz šodienu esmu samaksājis 600 EUR, taču tagad “Vivus.lv” vēršas pret mani ar saistību izpildi 676 EUR apmērā, pretējā gadījumā, neizpildot šo prasījumu, ar advokāta pārstāvniecību “Vivus.lv” vērsīsies tiesas zemesgrāmatu nodaļā par saistību izpildi piespiedu kārtā.


Vai šī prasība no “Vivus.lv” puses ir likumiski pamatota, un, ja tā ir pamatota, kāds ir likumiskais pamats vērsties ar prasību tieši tiesas zemesgrāmatu nodaļā, nevis LR tiesā par saistību piespiedu izpildi? (Konsultējos ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) par šo situāciju. PTAC man paskaidroja, ka, balstoties uz Civillikuma 4. daļu (saistību tiesības), no manis likumīgi “Vivus.lv” var piedzīt vēl 72 EUR, kas ir pamatparāda summa dubultā apmērā + 10% no pamatparāda, kopā veidojot 672 EUR, atņemot 600 EUR jau samaksāto “Vivus.lv.”) Paldies!

A
atbild:
24. augustā, 2018

Kā norādīts Jūsu jautājumā, “Vivus.lv” prasības summa ir 676 eiro, kas saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta 2. daļu nozīmē, ka prasījuma apmērs ir attiecināms uz vienkāršotas procedūras lietu izskatīšanas kārtību, jo prasījuma summa nepārsniedz 2500 eiro.

Vienkāršotās procedūras prasība cita starpā var tikt ierosināta saskaņā ar saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā – CPL 406.1 pants. Šādas prasības saskaņā ar CPL 406.2 pantu iesniedzamas rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļai pēc parādnieka deklarētās dzīvesvietas.

Komentēt “Vivus.lv” prasījumu tiesisko pamatu nav iespējams, jo aizdevuma saņemšanas, atmaksas un atmaksas pagarināšanas kārtība ir noteikta pušu starpā noslēgtajā līgumā.

Ņemot vērā prasījumu, Jums ir tiesības pieprasīt no “Vivus.lv” parāda sastāva atšifrējumu. Tas Jums dos iespēju pārbaudīt prasījuma pamatotību attiecībā uz noslēgtā līguma nosacījumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas