E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14775
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Jāsūta aicinājums nokārtot saistības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2018
Rūta

Esmu noslēgusi līgumu ar grāmatu izdevējsabiedrību "Jumava" par grāmatas "Medību suņi" tulkojumu un šo darbu savlaicīgi iztulkojusi. Taču izdevējs nepilda savu līgumā atrunāto pienākumu 10 dienu laikā pēc manuskripta nodošanas par to samaksāt. Kā man rīkoties?

A
atbild:
11. jūlijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja ar Jums ir noslēgts autora līgums, tad tas ir uzņēmuma līguma veids. Atbilstoši Civillikuma 2212. panta 1. daļai “ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai pusei par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu. Uzņēmuma līgumam piemērojami noteikumi par darba līgumu (I apakšnodaļa), ciktāl tie nerunā pretim sekojošo pantu noteikumiem”.

Ja līgumslēdzēja puse nepilda savas saistības, Jums ir jāvērš Jūsu līdzēja uzmanība uz līgumā noteikto saistību neizpildi. To parasti praksē dara telefoniski un rakstveidā. Ja līgumslēdzēja puse uz to neatsaucas, pa pastu ierakstītā vēstulē jāsūta aicinājums nokārtot saistības.

Nākamais solis ir vērsties tiesā, iesniedzot pieteikumu par saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā.

Saistību piespiedu izpildīšana brīdinājuma kārtībā tiek ierosināta pēc kreditora (aizdevēja) pieteikuma. Pieteikums par saistības piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā iesniedzams rajona (pilsētas) tiesai pēc parādnieka dzīvesvietas vai atrašanās vietas (juridiskās adreses). Pieteikums iesniedzams, aizpildot speciālu veidlapu “Pieteikums par saistību izpildīšanu brīdinājuma kārtībā”.

Ja ir gatavība iet tiesvedības ceļu, ieteicams vērsties pie jurista ar lūgumu sagatavot prasības pieteikumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas