E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14770
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieku aizvietošana nav virsstundu darbs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2018
Veronika

Labdien! Gribu uzzināt par virsstundu samaksu. Es strādāju uzņēmumā, un, kad darbinieks ir atvaļinājumā, tad es strādāju viņa darba vietā. Mūsu uzņēmumā maksā par virsstundām tikai vienu reizi ceturksnī. Aprīlī un maijā es strādāju darba vietā, kur darba likme ir 3,54 eiro par stundu, bet jūnijā es strādāju trijās darba vietās. Pirmā darba vietas likme bija 3,54 eiro par stundu, otrās darba vietas likme bija 2,61 eiro par stundu, bet trešās darba vietas likme bija 2,77 eiro par stundu. Aprīlī man bija 9 virsstundas, maijā bija 17 virsstundas, bet jūnijā 31 virsstunda, kopā par ceturksni 57 virsstundas. Kā man uzzināt, kāda būs darba samaksa par virsstundām, jo mūsu grāmatvede pateica, ka darba likme par 57 virsstundām būs tāda, kāda ir pēdējā darba vietā? Vai tas ir pareizi? Jo aprīlī un maijā bija vienīgā darba vieta ar likmi 3,54 eiro. Paldies par palīdzību!

A
atbild:
05. jūlijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu sniegtais situācijas apraksts liecina, ka runa nav par virsstundām, bet darbinieku aizvietošanu viņu atvaļinājuma laikā. Tādā gadījumā darba devējs ar rīkojumu nosaka procentuālu piemaksu no aizvietotā darbinieka darba algas, ko samaksā Jums kā aizvietotājam.

Savukārt, runājot par virsstundu darbu, ko darbinieks veic virs sava normālā darba laika, pirms tam ar darba devēju rakstveidā vienojoties, Darba likums nosaka tiesības uz maksimālo virsstundu periodu – četru mēnešu laikā vidēji astoņas stundas septiņu dienu periodā. Virsstundu apmaksai jāpiemēro 100% piemaksa atbilstoši Darba likuma 68. pantam. Arī visas virsstundas ir precīzi jāuzskaita darba laika tabelē.

Tā kā par darbinieka darba laika uzskaiti uzņēmumā atbild vadītājs, Jums būtu jāvēršas pie vadītāja un jājautā par Jūsu uzskaitīto nostrādāto laiku, kā arī par darba samaksu, kāda tiks piemērota par atvaļinājumā esošo darbinieku aizvietošanu. Kā iepriekš minēts, tam ir jābūt noteiktam rīkojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas