E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14764
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Pašnodarbinātā iemaksas pabalstu aprēķinam ņem vērā, ja maksā vispārējo likmi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2018
marina

Labdien! Vēlos iegūt pašnodarbinātā statusu. Vai pašnodarbinātā persona ir tiesīga iepirkt preci caur savu personīgo profilu no ķīniešu mājaslapām un realizēt preci, izmantojot “Facebook.com” grupas? Kāds nodoklis man ir jāmaksā, ja esmu papildus arī algots darbinieks? Vai pašnodarbinātā statuss ietekmēs algotā darba algas nodokļu nomaksu? Cik bieži un kāda veida atskaites ir jāveic? Vai, ejot dekrētā, mans pabalsta apmērs mainīsies atkarībā no tā, vai esmu tikai algots darbinieks, var papildus veicu individuālu saimniecisko darbību? Paldies!

A
atbild:
12. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Algotā darba vietā nodokļus aprēķina un ietur darba devējs, tajā skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Ja darba devējs nav noteicis ierobežojumus blakus darbam (to nosaka Darba likums), jebkurš var nodarboties arī ar savu saimniecisko darbību, paralēli kļūt par pašnodarbināto.

Saimnieciskās darbības veicējs uzskaita gan ieņēmumus, gan izdevumus. Ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību, un ienākumam piemēro progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli saimnieciskās darbības veicējs aprēķina par gadu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākumu deklarāciju sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1.jūnijam.

Pēc deklarācijas iesniegšanas 15 dienu laikā samaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli VID tīmekļvietnē norādītajos valsts budžeta ieņēmumu kontos. Ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, nodokļu maksātājs to var iemaksāt budžetā trijās reizēs – līdz 16. jūnijam, 16.jūlijam un 16.augustam.

Sociālajām iemaksām ir cita kārtība. Ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī sasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) no ienākumiem, kuri nav mazāki par minimālo algu (430 eiro).

Ar 2018. gada 1. janvāri pašnodarbinātajām personām ir jāveic arī VSAOI pensiju apdrošināšanai 5% apmērā, ja ienākumi mēnesī ir mazāks par 430 eiro. 5% pensijai jāmaksā arī no ienākumiem virs 430 eiro mēnesī.

Obligātās iemaksas var neveikt, kamēr ienākumi no gada sākuma nesasniedz 50 eiro.

VSAOI aprēķina par katru mēnesi un deklarē pašnodarbinātā ziņojumā reizi ceturksnī.

Pabalstu aprēķinā ņem vērā gan algotā darba iemaksu algu (bruto algu), gan pašnodarbinātā iemaksas, ja tās ir faktiski samaksātas. Pašnodarbinātā likme 2018. gadā ir 32,15%, un tā noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 786 par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem.

Ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas vispārējā kārtībā no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu, tad viņš tiek apdrošināts sekojošiem sociālās apdrošināšanas veidiem: pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai un veselības apdrošināšanai. Savukārt iemaksas 5% ir tikai pensiju apdrošināšanai.

Tiesības uz pabalstiem nosaka un tos aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz personas individuālajiem datiem. Tāpēc aģentūrā jānoskaidro jautājumi, kas saistīti ar pabalstu aprēķinu un izmaksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas