E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14761
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Mantojums citās valstīs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2018
Anna

Labdien! Nomira pilngadīga bērna tēvs, atklājās mantojums Latvijā – nekustamais īpašums, bērns pieteicās mantojumam kā vienīgais mantinieks. Mantojums vēl nav stājies spēkā.

Pēc laika tiek noskaidrots, ka bērna tēvs strādāja arī Krievijā un viņam mēdza būt tur gan daļa biznesa (līzingi, parādi, krājumi utt.), gan nekustamais īpašums. Vai tas ir pienākums – to pašam noskaidrot? Vai ir obligāti jāizmeklē, vai gadījumā nav vēl kaut kas arī kādās citās valstīs? Bērnam pašam nav intereses par citu mantu, izņemot Latvijā esošo nekustamo īpašumu.

A
atbild:
29. augustā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Civillikuma 689. pants noteic, ka neviens nav spiests pieņemt viņam piekritušo mantojumu, bet gan katrs var pēc patikas to pieņemt vai atraidīt. Turklāt, ja mantot aicinātais ir nepilngadīgais, gribu pieņemt vai atraidīt mantojumu izsaka viņa vecāki vai aizbildņi (Civillikuma 690. pants). Pirms gribas izteikšanas par mantojuma pieņemšanu mantot aicinātais var pārliecināties par mantojuma sastāvu (Civillikuma 696. pants). Tātad šo tiesību izmantošana ir tikai mantot aicinātās personas vai viņas likumisko pārstāvju ziņā. Jāņem vērā, ka saskaņā ar Civillikuma 708. panta otro daļu aizbildņi, aizgādņi un citi mantinieka vietnieki pieņem nepilngadīgajam mantiniekam pienākošos mantojumu tikai ar inventāra tiesību, sastādot likumā noteiktajā laikā visa mantojuma inventāra sarakstu.

Šis nosacījums ir jāvērtē pozitīvi, jo dod iespēju atbrīvoties no iespējamiem kreditoru prasījumiem. Pretējā gadījumā mantojuma atstājēja kreditori ar saviem prasījumiem var vērsties pie mantinieka, kuram jāsamaksā parādi no savas mantas, ja mantojums šos parādus nesedz.

Turklāt saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 21. panta 1. punktu par atļauju pieņemt vai atraidīt bērna vārdā viņam piekritušo mantojumu lems attiecīgā bāriņtiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas