E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14760
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai par audžubērnu var saņemt nodokļa atvieglojumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2018
Vineta

Kādi nodokļu atvieglojumi pienākas audžuvecākiem par ģimenē ievietotu 13 gadus vecu audžubērnu? Audžutētis ir strādājošs pensionārs, audžumammai piešķirta invaliditāte. 2017. gada laikā bērna medicīniskajiem izmeklējumiem izlietoti 165 eiro, interešu izglītībai – 60 eiro.

A
atbild:
17. jūlijā, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Nodokļu maksātājam paredzēts nodokļa atvieglojums par audžubērna uzturēšanu, ja viņam nav piešķirta pensija un viņš nesaņem pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju. Nodokļa atvieglojums (200 eiro apmērā mēnesī) ir vienam no apgādniekiem par audzināšanā paņemtu bērnu, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus), arī tikmēr, kamēr bērns turpina iegūt vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Ņemot vērā to, ka par fiziskās personas ģimenes locekļiem uzskatāmas personas, par kurām tai ir tiesības saņemt nodokļa atvieglojumus, tad audžutētis, kas ir strādājošs pensionārs, varēs atskaitīt izdevumus par audžubērna izglītības iegūšanu, tai skaitā interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem, par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām.

Audžutētis, iesniedzot 2017. gada ienākumu deklarāciju un norādot tajā attaisnotos izdevumus, kas pamatoti ar izdevumus apliecinošiem dokumentiem, var saņemt atpakaļ no valsts budžeta 49,45 eiro (23% no 215 eiro). 215 eiro ir likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” attaisnotajiem izdevumiem noteiktais ierobežojums 2017. gadā, šīs summas pārsniegumu var attiecināt uz nākamajiem taksācijas gadiem, iesniedzot deklarāciju nākamajos gados.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas