E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14758
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Saimnieciskās darbības izdevumu ierobežojums pašnodarbinātām personām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2018
Liene

Esmu reģistrējusies kā pašnodarbināta persona. Vēlējos precizēt par saimnieciskās darbības izdevumiem, kas no šā gada drīkst būt 80% apmērā. Vai katru mēnesi (vai to skatās gada griezumā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju?) obligāti ir jāpaliek 20% ienākumam pāri? Tā kā saimniecisko darbību veicu nelielā apmērā, parasti iekrāju 2–3 mēnešus lielākiem izdevumiem.

A
atbild:
10. jūlijā, 2018

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām noteiktais ierobežojums saimnieciskās darbības izdevumu atskaitīšanai 80% no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem piemērojams, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti saimnieciskās darbības izdevumu veidi, uz kuriem tas netiek attiecināts (piemēram, pamatlīdzekļu nolietojums), kā arī noteikts, ka ierobežojums nav attiecināms uz tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri uzsāk vai izbeidz savu saimniecisko darbību.

Savukārt pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu aprēķināšanas nolūkiem, nosakot iemaksu objektu, likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktais 80% ierobežojums netiek piemērots.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas