E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14754
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Pašvaldībai nav atļauts ieguldīt valsts līdzekļus privātīpašumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2018
Sigita

Labdien!

Saskaņā ar likumu Par pašvaldībām 15. pantu ir noteikts, ka Pašvaldībām ir viena no šādām autonomām funkcijām:

1) organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus (ūdensapgāde un kanalizācija; siltumapgāde; sadzīves atkritumu apsaimniekošana; notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana) neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds.
Šajā kontekstā vēlējos lūgt skaidrojumu – vai lauku teritorijā (viensēta), kurā nav pieejams dzeramais ūdens u.c. komunālie pakalpojumi, pašvaldībai/pagasta pārvaldei būtu jānodrošina jau minētie pakalpojumi, kas varētu izpausties kā dziļurbuma izveidošana, pie kura varētu pieslēgties vairākās tajā apkārtnē esošās viensētas.

A
atbild:
01. augustā, 2018
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Ieva Upīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Ņemot vērā likumā “Par pašvaldībām” un Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteikto, pašvaldībai nav atļauts ieguldīt valsts līdzekļus privātīpašumā ne ūdens ieguves, ne apstrādes un uzkrāšanas iekārtu izbūvei. 

Vietējā pašvaldība sadarbībā ar uzņēmumu vai iestādi, kas nodrošina ūdenssaimniecības pakalpojumu, nosaka gan ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas zonu, gan notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas pakalpojumu sniegšanas aglomerācijas robežu, izvērtējot gan tehniskās infrastruktūras iespējamību, gan ekonomisko pamatojumu centralizēto ārējo inženiertīklu attīstībai, izvērtējot, kur izbūves ekonomiskie un tehniskie apstākļi ir visoptimālākie.

Pašvaldība var norādīt tuvāko pieslēgšanās vietu centralizētiem ūdenssaimniecības tīkliem, vai arī norādīt brīvkrānu, kur iespējams saņemt dzeramo ūdeni, kur iedzīvotājs noslēdz līgumu ar pakalpojumu sniedzēju par brīvkrāna izmantošanu.

Lauku teritorijā šie attālumi ir visai lieli, tāds pieslēgums izmaksātu ļoti lielas summas un nebūtu ekonomiski izdevīgs ne iedzīvotājam, ne pašvaldībai. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas