E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14753
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par mikroautobusu ilgstošu novietošanu uz ielas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2018
Lidija

Labdien! Uz ielas pretim dzīvojamai mājai tiek novietoti mikroautobusi, kuri tur ilgstoši stāv. Vai tas ir likumīgi, un ja nē, tad kur un kam rakstīt sūdzību. Paldies!

A
atbild:
11. jūlijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
  1. Svarīgi ir zināt, vai mikroautobusu novietošana attiecīgajā vietā nav pretrunā ar Ceļu satiksmes noteikumunodaļā “Apstāšanās un stāvēšana” iekļauto regulējumu. Ja transportlīdzekļiem tur atļauts stāvēt, tad nav pamata pretenzijām.
  2. Ne mazāk svarīgi zināt, cik ilgi mikroautobusi attiecīgajā vietā stāv neizkustināti un vai tiem ir veikta tehniskā apskate. Ministru kabineta noteikumos 767“Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa” ir noteikti kritēriji, kad spēkrats atzīstams par ilgstoši pamestu un ir pamats vērsties pašvaldības policijā, lai to aizvāktu:
  • “20.1. tas atrodas vietā, kur apstāties vai stāvēt aizliegts, ilgāk par astoņām stundām kopš brīža, kad, vadītājam klāt neesot, par šo pārkāpumu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols–paziņojums;
  • 2. tas novietots stāvēšanai uz ceļa un netiek izmantots ilgāk par pašvaldības noteikto laiku, bet ne mazāk par 45 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa (3. pielikums);
  • 3. tas novietots stāvēšanai uz ceļa, netiek izmantots ilgāk par 15 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa (3. pielikums), un transportlīdzeklim nav veikta valsts tehniskā apskate.
  • Noteikumu 20.1. apakšpunktā minētajā gadījumā lēmumu par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa pieņem amatpersona, kura ir tiesīga, vadītājam klāt neesot, noformēt administratīvā pārkāpuma protokolu–paziņojumu par apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpumu.”

Ja mikroautobusi neizkustināti stāv vienā vietā patiešām ilgstoši un traucē iedzīvotājiem, varat rakstīt iesniegumu vai zvanīt pa tālruni vietējās pašvaldības policijai, informējot par pamestajiem spēkratiem. Ja policija atzīs, ka transportlīdzekļi patiešām ir pamesti vietā, kur ilgtermiņa auto novietošana ir aizliegta, tā rīkosies atbilstoši minēto MK noteikumu normām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas