E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14749
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Iestāšanās garāžu kooperatīvā ir brīvprātīga

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2018
Druvvaldis

Labdien! Nopirku garāžu (kopīpašuma daļa), ir zemesgrāmata, zeme zem garāžas pieder garāžu kooperatīvam, garāžā ir elektrība. Stāties kooperatīvā es negribu.
Jautājums: par ko un kam pēc likuma man jāmaksā? (Atnāk vēstule par īpašuma nodokli, labi, bet kas vēl?) Kooperatīva priekšsēdētājs uzstāj, lai maksāju kā visi biedri par apsaimniekošanu, bet viņi neko nedara, par neko es negribu maksāt.

A
atbild:
13. jūlijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Zita Zaharenko, zvērināta advokāte

Lai precīzi atbildētu uz Jūsu jautājumu, ir nepieciešama papildu informācija. Līdz ar to atbilde ir sagatavota, balstoties uz pieejamo informāciju.

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 3. pantu kooperatīvā sabiedrība ir brīvprātīga organizācija, tādējādi iestāties tajā Jums nav pienākuma.

Jums ir jāveic maksājumi par elektrību. Jautājumā nav sīkāk izklāstīts, vai Jūs esat noslēdzis līgumu par elektroenerģijas piegādi, bet šāds pienākums jebkurā gadījumā izriet no Civillikuma 1. panta. Tas nosaka, ka tiesības izlietojamas un pienākumi pildāmi pēc labas ticības. Līdz ar to, ja Jūs savā garāžā izmantojat elektrību, par to ir jāveic attiecīga samaksa.

Jautājumā norādīts, ka zeme pieder garāžu kooperatīvam. Līdz ar to starp Jums un garāžu kooperatīvu pastāv piespiedu zemes nomas attiecības, un garāžu kooperatīvs ir tiesīgs pieprasīt no Jums piespiedu nomas maksu. Vairāk par piespiedu nomas attiecībām lasiet Nomas maksa piespiedu nomas attiecību gadījumā.  

No uzdotā jautājuma nav skaidrs, par ko tieši tiek prasīta apsaimniekošanas maksa (par zemi vai ēku). Apsaimniekošanas maksa par ēkas apsaimniekošanu Jums kā kopīpašniekam ir jāmaksā saskaņā ar Civillikuma 1071. pantu, kurš nosaka: "Uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām."

Savukārt apsaimniekošanas maksa par zemi, kas Jums nepieder, Jums nav jāmaksā, izņemot gadījumu, ja starp Jums un zemes īpašnieku ir panākta šāda vienošanās.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas