E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14741
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
1
2
1

Paternitāti var atzīt trīspusēji

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2018
Elina

Labdien! Vēlos saņemt informāciju. Es 19.06.2018. izšķīros ar savu vīru, bet esmu stāvoklī no cita vīrieša, un mēs dzīvojam kopā. Bērnam jāpiedzimst augusta beigās. Vai obligāti jānoformē attiecības oficiāli? Jo negribas, lai bērnu pieraksta pie bijušā vīra, jo tas nav viņa bērns.

A
atbild:
27. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 146. panta otrajai daļai par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Šī paša likuma panta trešajā daļā ir noteikts, ka bērns, kas piedzimis sievietei ne vēlāk kā 306. dienā pēc laulības izbeigšanas, ja sieviete jau ir stājusies jaunā laulībā, uzskatāms par dzimušu jaunajā laulībā.

Taču likumā ir noteikta vēl cita iespēja, kā ierakstīt bērna dzimšanas apliecībā bioloģisko tēti, nestājoties jaunā laulībā. Paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta Civillikuma 155. panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā, proti, ja, reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes [bijušais] vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju parakstu īstums. To sauc par trīspusēju paternitātes atzīšanu.

Ja nestāsieties laulībā ar bērna tēvu vai paternitāte netiks atzīta trīspusēji, dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs tiks ierakstīts Jūsu bijušais laulātais. Tādā gadījumā paternitātes pieņēmumu būs iespējams apstrīdēt tikai tiesā divu gadu laikā no brīža, kad bērna māte vai viņas vīrs uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas