E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14737
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par uzturlīdzekļiem pēc vidusskolas izlaiduma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2018
Aldis

Sveiki! Vēlējos uzzināt, vai uzturlīdzekļi ir jāmaksā, kad skola tikai pabeigta 14.06.18., par jūniju? Vai tikai līdz skolas izlaidumam? Meitai 19 gadi, vairs nemācās. Un cik liela summa būtu jāmaksā?

A
atbild:
16. jūlijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai sniegtu precīzu atbildi uz šo jautājumu, nepieciešams zināt, vai uzturlīdzekļi tiek maksāti brīvprātīgi vai ar tiesas spriedumu un kas tādā gadījumā ir noteikts tiesas sprieduma nolemjošajā daļā. Tāpat nozīme ir tam, vai bērnam ir nepieciešams atbalsts, lai turpinātu iegūt profesionālo vai augstāko izglītību rudenī. Tāpēc sniedzam vispārīgu atbildi.

Jāsāk ar to, ka normatīvajos aktos nav noteikts precīzs bērna vecums, kuram iestājoties vecāku pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus izbeidzas. Galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt. Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Likumdevējs nav precizējis, kā noteikt, vai bērns spēj pats par sevi gādāt. Taču Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: “Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, “ja līdztekus studijām [..] bērns strādā un gūst ienākumus vai arī studijas pārtrauc, tad vecāks, kuram ir piespriests uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu jeb atbrīvošanu no šā pienākuma”.

Dzīves novērojumi tomēr liecina, ka 18 vai 19 gadus vecs jaunietis savā vidusskolas izlaiduma dienā nebūt vēl nav spējīgs finansiāli pats par sevi gādāt un ir nepieciešams vecāku atbalsts, lai uzsāktu patstāvīgu dzīvi, iegūtu profesiju, kas ļautu atrast labi apmaksātu darbu un atbalstīt vecākus vecumdienās. Tā kā runa ir par pilngadīgu un likuma priekšā rīcībspējīgu personu, uzturlīdzekļu jautājumos turpmāk vecākam pašam ir jāvienojas ar meitu. Jāpatur prātā, ka strīdus par uzturlīdzekļiem (tai skaitā apmēru) izšķir tiesa. Ja meita turpinās mācības profesionālās izglītības iestādē, viņai būs tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar lūgumu piedzīt uzturlīdzekļus 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas atvieglotā kārtībā administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma) līdz mācību pabeigšanai, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai. Ja meita izlems turpināt mācīties augstskolā, viņai būs tiesības celt uzturlīdzekļu piedziņas prasību tiesā.

Plašāk LV portāla skaidrojumā “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas